Ускоро позив за средства из ИПАРД фондова

За неколико дана биће објављен позив за средства из ИПАРД фондова. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да се држава акредитовала и да је завршен процес, те нема блокирајућих фактора да Србија уђе у колосек заједничке европске пољпривреде.

Бранислав Недимовић је гостујући у Дневнику РТС-а навео да се о ИПАРД фондовима дуго прича и да постоји велико неповерење, али је нагласио да одговорно тврди да ће позив бити објављен 20. децембра.

Како је објаснио, реч је о средствима о 175 милиона евра од стране ЕУ и 50 милиона од стране Србије.

Министар је поручио да постоји неколико правилника и да његове колеге последњих дана иду по Србији и покушавају да упознају пољопривреднике са процесом.

"Морају се потшовати правила ЕУ зато што мора постојати одговорност државе и пољопривредних произвођача", рекао је Недимовић.

Наводи да ће први позив бити за набавку трактора и механизације а да ће други бити у вези са прерађивачком индустријом и маркетингом.

Недимовић је рекао да ће регионалне развојне агенције и локалне самоуправе максимално промовисати правила на терену и додао је да ће контрола која ће се спроводити бити строга.

Говорећи о буџету за пољопривереду за наредну годину, Недимовић је рекао да већ другу годину постоји тренд повећања буџета и истиче да је суштина како ће се тај нова потрошити.

Истиче да је ове године искоришћеност буџета била 96 или 97 одсто, али наводи да то мора бити још боље.

Министар је истакао да се морају увести аутоматски противградни системи, што ће прво бити урађено на два радарска центра а касиније у свим. Посебно је нагласио наводњавање и електрификацију поља, јер, како каже, струја обара трошкове ратара приликом наводњавања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи