У борби за грађевинску дозволу пропустила шансу за кредит

Душица Тричковић из Ниша пуне две године бори се да добије грађевинску дозволу како би изградила нову радионицу за производњу пецива. За то време пропустила је шансу за извоз и повољну кредитну линију код Фонда за развој, а грађевинска дозвола и даље је далеко.

Мали бизнис нишке предузетнице Душице Тичковић одавно је прерастао изнајмљени простор у кући, па је она одлучила да сагради нову већу радионицу на свом плацу у зони коју је град определио као пословну. Обезбедила је материјал и нашла повољан кредит, а онда наишла на баријеру.

"Две године сам изгубила време за проширење тржишта за зидање објекта, јер не могу да добијем грађевинску дозволу, не својом грешком", наводи Душица Тричковић.

Током те две године прикупљала је документацију и изборила се да се та пословно-трговачка зона преименује у пословно-трговачко-производну.

Проблем је сада што према урбанистичком плану грађевинска парцела у тој зони треба да буде 800 или више метара квадратних, док Душица има 300. Зато град тражи решење у одредници планског документа што омогућава усклађивање површине парцеле са техничким условима и наменом објекта.

"Оно што би могло да се уради, а то Закон о планирању омогућава, то је да се изради урбанистичка техничка документација за спровођење плана. То је у складу с правилником, може да садржи и предлог парцелације", каже Игор Игић, секретар Секретаријата за планирање и изградњу.

Ту се ипак све не завршава, јер такво тумачење, уз приказ да на тој површини могу да се испуне противпожарни, санитарни и сви други услови, треба да прихвати градска комисија за планове. А град, кажу, настоји да у свакој сличној ситуацији изађе у сусрет привредницима.

"Желимо да омогућимо градњу на сваком простору где је то дозвољено, али тако да се не иде противно закону, планским документима, јавном интересу и правима трећих лица", рекао је Игић.

У Нишу се тренутно граде четири велике фабрике и већи број мањих производних погона и радионица, за које је пронађено најбоље могуће решење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи