Висока стручна спрема (ни)је увек предност

Посао гробара није лак. А да ништа лакше није до тог посла доћи, показује недавни пример из комшилука. Наиме, у Хрватској су за то радно место кандидати морали да прођу писмени тест од четири закона и статута, а потом и интервју. Проверавали смо какво се знање очекује од нискоквалификованих радника у Србији? Иако за радна места за која није потребна квалификованост конкуришу и кандидати са факултетом, праска показује да висока стручна спрема није увек предност.

Основна школа и лекарско уверење - то се тражи од кандидата за послове одношења смећа или копања гробова у Пожаревцу. Од њих се не очекује да на папиру покажу знање, нити да на разговору оставе посебан утисак.

Слободан Јовић, директор ЈКП "Комуналне службе" Пожаревац рекао је да су битне физичке предиспозиције које природа посла тражи и захтева од њих.

"Природа посла је изузетно тешка јер се ради на великим минусима, на киши, на снегу на сунцу тако да тражимо стварно способности, нећу да кажем натпросечне, али да човек стварно буде спреман за тако напоран и тежак посао", каже Јовић.

Око 5.000 радника без квалификација у овом тренутку траже послодавци преко Националне службе за запошљавање. Таквих је на њиховој евиденцији много више – преко 200.000 са започетом или завршеном само основном школом.

"Наша тенденција је да лица без квалификација усмеримо на обуке, на додатне видове усавршавања како би стекли неке квалификације. Није нам циљ да високо квалификована лица спуштамо на нижа радна места. Идеја је да спојимо људе, односно да их упутимо код оних послодаваца и упутимо на она радна места која њима по квалификацијама одговарају", рекла је Мирјана Сакић из Националне службе за запошљавање.

Иако за радна места за која није потребна квалификованост конкуришу и кандидати са факултетом, праска показује да висока стручна спрема није увек предност.

Татјана Видаковић из Инфостуда каже да већина људи те послове сматра као прелазно решење  док не нађу оно што би им више одговарало.

"Пошто су послодавци упознати са тим, они често гледају да кандидат одговори условима конкурса и да ће неко дуже време бити на том радном месту односно да у наредном периоду имају решено то кадровско питање", указује Видаковићева.

Дугорочна решења желе и због тога што је расписивање конкурса и тражење кандидата за послодавца велики трошак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи