До краја месеца први конкурси из ИПАРД фондова, трактор за почетак

Прва средства из ИПАРД програма за рурални развој биће усмерена на набавку нових трактора и механизације. Пољопривредници прве конкурсе могу да очекују до краја децембра. За ту намену из Европских фондова и државне касе издвојено је око 40 милиона евра. Током трајања програма, до 2020, Пољопривредници могу да конкуришу само за по један трактор.

Пољопривредници који годинама чекају помоћ из европских фондова, сада коначно могу да почну да прикупљају документа за конкурс.

"Пошто је кратак рок за коришћење средстава у овој години најлакше је било то инвестирање у механизацију, најмање папира је потребно тако да ако буде могло то бих искористио", каже Томица Петровић, пољопривредник из села Касидол.

Да би могли да конкуришу тражи се три године искуства у пољопривредној производњи. За оне без праксе услов је или завршена средња пољопривредна школа или диплома било ког факултета.

Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања рекао је да сваки потенцијални корисник мора да буде регистровано пољопривредно газдинство, мора да има исплаћене све јавне дажбине и све пореске обавезе које је дужан према држави.

"Мора да испуњава и неке посебне услове који су прописани правилником, то се пре свега односи, у зависности од врсте производње, на величину поседа", истакао је Радат.

Пољопривредницима су за конкурисање, између осталог, потребни - пословни план, дозволе, понуде добављача. Пољопривредне саветодавне службе имају задатак да их о свему томе информишу али и да им помогну у прибављању докумената.

"Начин на који ћемо им помоћи јесте да им приликом конкурисања, отварања конкурса приближимо још више и помогнемо око израде планова и програма који су потребни за мање инвестиције", каже Александар Стојановић из Пољопривредне стручне службе у Пожаревцу.

А саму инвестицију, куповину механизације, прво финансира сам пољопривредник. Тек онда може да пошаље захтев да му се део уложеног новца врати. На повраћај од 65 одсто могу да рачунају пољопривредници млађи од 40 година, на 70 одсто они који улажу у планинским подручјима.

"Ако нам дају зелено светло да испуњавамо папиролошки све услове, али немамо средства постоје кредити на дугорочном једном нивоу где ће пољопривредни произвођач моћи да подигне", каже Дејан Јовановић, пољопривредник из села Брезан.

Такође прописано је да у зависности од величине поседа зависи и јачина трактора који може да се купи. То значи да, на пример, воћар који има под засадом од два до 10 хектара, може да купи трактор снаге до 60 киловати. Јачи, до 80 киловати може да набави за воћњак од 10 до 50 хeктара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи