За иновативна решења српских компанија 2,45 милиона евра

Бесповратна средства, чак 2,45 милиона евра, добило је 25 компанија у Србији које су имале најбоље иновационе пројекте.

Средства компанијама доделио је Фонд за иновациону делатност кроз два програма – Програм раног развоја и Програм суфинансирања пројеката.

У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у раној фази, бесповратна средства су одобрена за 20 иновационих пројеката у укупном износу од 1,45 милиона евра, а компаније су добиле до 80.000 евра.

У оквиру Програма суфинансирање иновација средства од милион евра додељена су за пет пројеката, а те компаније добиле су износе до 300.000 евра.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је развој иновација и дигиталне економије препознат као један од стратешких приоритета Србије.

Поповић је истакао да Влада Србије жели да развија економију засновану на знању и да је намера Владе да подржи развој иновационог предузетништва, кроз јачање везе између науке и привреде и финансијску помоћ за оснивање нових и јачање постојећих иновационих компанија.

"Следеће године биће опредељен много већи буџет за иновације", рекао је министар и додао да ће следеће године бити реализовани програми за изградњу иновационе инфраструктуре у градовима широм Србије.

Посебно је подвукао значај програма развоја женског иновационог предузетништва.

Градски менаџер Горан Весић навео је да сама чињеница што је Влада Србије изабрала министра за иновације и технолошки развој говори колики се значај придаје иновативној делатности.

"Ми као локална самоуправа немамо пуно надлежности када је у питању ова врста делатности, али смо предузели одређене кораке да подстакнемо компаније да крену са новим послом", рекао је Весић.

Подсетио да је Град Београд, заједно са Министарством просвете, Универзитетом Београд, обновио Научно-технолошки парк, те да у њему данас раде 54 компаније са 650 ИТ инжењера.

"Када се ствари поставе на прави начин, када се људима да шанса онда је могуће да се ствари развијају", нагласио је Весић и додао да се нада да ће Град Београд убудуће моћи да издвоји више средстава.

Град је, како је рекао, ове године издвојио милион динара преко Фонда за младе пројекте за подршку новим пројектима средњошколаца.

На овогодишњи јавни позив Фонда за иновациону делатност, који је завршен 1. септембра, пријавило се 237 компанија, од чега је 137 за Програм раног развоја и 100 за програм суфинансирања иновација.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац рекао је да овогодишње интересовање показује да у Србији има иновационог потенцијала, а да финансијска подршка кроз два програма даје прилику предузећима да смање ризик развоја нових производа и остваре видљиве резултате у расту свог пословања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво