Татјана Матић: "Алибаба" стиже у Србију, за шест месеци детаљи договора

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже за РТС да је кинеска компанија "Алибаба" заинтересована за сарадњу у областима онлајн туризма, е-трговине и логистике.

Татјана Матић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је "Алибаба група" након састанка делегације Србије са челницима те компаније у седишту групе у Хангџоуу, показала изузетно интересовање за проширење послова на српском тржишту.

"Долазак 'Алибабе' је сасвим известан. Након састанака и разговора које смо имали са представницима Националне комисије Републике Кине за реформу и развој и представницима компаније дефинитивно је утврђено да ћемо ући у преговоре о сарадњи у областима онлајн туризма, е-трговине и логистике", рекла је Матићева.

Наводи да следи формирање радних тимова који ће дефинисати активности за реализацију заједничких пројеката у оквиру те три области.

Државна секретарка у Министарству трговине указује да је на састанку закључено да је српско тржиште значајно за кинеску компанију.

"Састанак је протекао у изузетно пријатељској атмосфери. Закључено је да је српско тржиште за 'Алибабу' од изузетног значаја и да се у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација долазак те компаније на српско тржиште очекује у наредних неколико месеци", истакла је Матићева.

Наводи да је веома значајан улазак "Алибабе" на српско тржиште, да ту компаније у овом моменту занимају инвестиције за које процењују да могу најбрже да остваре профит као што су – онлајн туризам и електронско плаћање.

"'Алибаба' има платформу за онлајн туризам. Србија је укинула визе за кинеске грађане, а постоји и директан авионски лет, тако да они сматрају да је потребно пласирати Србију на њиховом тржишту као туристичку дестинацију", навела је Матићева.

Упитана шта држава треба да учини пошто се многи жале да су велика загушења због неповезаности система царине и дистрибутера, државна секретарка је рекла да за долазак једне такве платформе као што је "Алибаба пеј" држава мора да обезбеди неке предиспозиције.

"Наша регулатива је доста унапређена последњих година. Постоје на оперативном нивоу неке тешкоће на којима ћемо радити да се отклоне", навела је државна секретарка.

Додаје да ће се, након утврђивања конкретних пројектних активности, приступити потписивању Меморандума о разумевању између Министарства и "Алибаба групе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара