Михајловић: Спремни смо да градимо ауто-пут било којом трасом

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић наводи да је Србија спремна да гради ауто-пут ка Сарајеву и повеже се са Босном и Херцеговином било којом трасом коју одреди БиХ.

Зорана Михајловић наводи да би тај ауто-пут могао да се гради кроз Србију преко Котромана, али и преко Сремске Митровице.

Министарка је изразила наду да ће се у првој половини 2018. године знати траса којом ће тај ауто-пут ићи кроз БиХ.

Подсетила је да су разговори о том пројекту започети са БиХ још прошле године на састанку свих чланица Западног Балкана и ЕУ.

"Оно што би сада могао да буде наш закључак, јесте да је Србија спремна да се повеже са Босном и Херцеговином, где год то БиХ буде рекла да је њена рута. Ми смо за сада мислили да иде преко Котромана и да када завршимо деоницу Коридора 11 Прељина–Пожега завршимо и 62 километара до границе и да се ту повежемо са БиХ", навела је Михајловићева.

Министарка грађевине је рекла за Танјуг да је Србија спремна и за градњу нашег дела преко Сремске Митровице, уколико се БиХ можда одлучи за ту руту.

"Ми смо спремни и за то, чак је та траса преко Сремске Митровице за око 14 километара краћа", навела је Михајловићева.

Истиче да Србија за пројекат градње ауто-пута Београд–Сарајево има потребне просторне планове и да ће већ радити и идејни пројекат.

"Ми се надамо да би, ипак, негде у првој половини следеће године требало да знамо куда би могао тај ауто-пут да иде, да би могли да кренемо са пројектно-техничком документацијом, као и да почнемо да разговарамо о уговору о финансирању", рекла је министарка.

Наводи да су јуче са члановима Председништва БиХ вођени разговори, на шта Србија такође чека већ дуже време, о потписивању међудржавних споразима у Савету министара БиХ за реконструкцији свих 11 мостова између Србије и БиХ.

"Србија је издвојила шест милиона евра за ту намену и потребна документација са наше стране је углавном готова. Али, ми не можемо да почнемо да радимо док Савет министара БиХ не буде усвоји тај међудржавни споразум", рекла је Михајловићева.

Наводи да се јуче разговрало и о мосту на Дрини Љубовија–Братунац, који је Србија завршила у предвиђеном року, али да БиХ треба да изгради заједнички гранични прелаз.

"Ми и ту чекамо споразум у Савету министара БиХ, који ће омогућити да направе један гранични прелаз (како би мост могао да се користи)", додала је министарка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво