ЕК: Београд заслужено седиште Транспортне заједнице 

Избор Београда за седиште Транспортне заједнице за Западни Балкан заснован је на заслугама, изјавила је европска комесарка за транспорт Виолета Булц. Додаје да пакт о оснивању Транспортне заједнице означава почетак нове ере сарадње између Европске уније и страна на Западном Балкану.

"Имали смо различите понуде на столу и након пажљивог разматрања, изабрана је она која је највише одговорила критеријумима које смо поставили. Веома сам срећна што је јуче у Бриселу консензусом потврђен избор седишта и, пре свега, што ће седиште бити у региону", истакла је Булц за Танјуг.

То ће, како оцењује, заиста ојачати осећај "власништва" над овим пројектом код свих страна на Западном Балкану које би могле да допринесу његовој успешној имплементацији.

"Пакт о оснивању Транспортне заједнице означава почетак нове ере сарадње између Европске уније и страна на Западном Балкану, као и повезивање читаве Европе. Прво, он јасно показује да је регион спреман да сарађује и заједнички спроводи неопходне реформе", истиче Булц. 

Према њеним речима, то доноси стабилност и предвидљивост, окружење које ће привући инвестиције у регион. 

"Друго, Западни Балкан ће с овим споразумом усвојити и применити читав низ европских транспортних правила, прописа и стандарда и све то пре званичног проширења ЕУ. Они ће, практично, постати део унутрашњег тржишта ЕУ у скоро свим транспортним секторима чим буду спремни", напомиње комесарка ЕУ за транспорт.

На тај начин ће, указује Булц, значајно бити повећана ефикасност регионалне транспортне мреже, а боље транспортне везе значе да ће регион моћи да извози на велика тржишта, да привуче улагања и у друге секторе осим транспорта и да подигне активност туристичке привреде.

"Коначно, овај споразум представља кључно средство за побољшање свакодневног живота грађана и предузећа, доприносећи изградњи добросуседских односа, промовисању мира и помирења у региону и убрзању преговора о приступању ЕУ".

На питање на који начин ће ЕУ помоћи земљама Западног Балкана у реализацији овог пројекта, Виолета Булц наглашава да је Унија снажно посвећена унапређењу транспортне мреже у овом делу Европе и да на томе активно ради са свим партнерима у региону.

"Конкретно, Инвестициони оквир за Западни Балкан (ВБИФ) је инструмент финансирања који је већ на снази, који алоцира око 150 милиона евра годишње за инфраструктурне пројекте, кроз комбинацију различитих финансијских механизама, укључујући грантове, зајмове и могуће приватне инвестиције", наводи Булц. 

Тај инвестициони оквир, како објашњава, прати основне транспортне приоритете тако што се фокусира на кључне пројекте везане за боље повезивање ових земаља и целог региона са ЕУ. 

"Многи пројекти су већ започети. Међу оним кључнима су мост Свилај између БиХ и Хрватске, и електрификација главног дела железничког коридора између Ниша и Димитровграда на граници са Бугарском. Поред ВБИФ-а, Механизам за повезивање Европе такође доприноси унапређењу мреже на Западном Балкану, при чему је први грант 2017. године додељен Србији за пројекте који су намењени побољшању пловидбе Дунавом, на граници са Румунијом", рекла је европска комесарка за транспорт Виолета Булц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи