"Возови великих брзина реалност за три године"

Декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић каже за РТС да је привилегија али и одговорност што је Београд изабран за седиште Транспортне заједнице. Напомиње да то значи могућност инвестиција, бржи проток робе али и превоз по стандардима ЕУ.

Небојша Бојовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је привилегија што је Београд изабран за седиште Транспортне заједнице Западног Балкана и додаје да тај пројекат подразумева интеграцију простора од 20 милиона људи.

"Одлука је логична и наставак је договора који је направљен у јулу месецу између земаља чланица. Транспортна заједница подразумева интеграцију простора од 20 милиона људи, а прави ефекти се постижу на већем тржишту. Ово значи могућност инвестиција, скраћење транспорта, бржи проток робе, превоз по стандардима ЕУ, да је пре свега он смарт, односно да почива на дигитализацији и подразумева очување човекове животне средине. То су предности и привилегија је што ће Београд бити мотор те приче", објашњава Бојовић.

Каже да ће у наредних 20 година транспортна тражња на планети бити удвостручена и додаје да планирани ауто-пут Београд-Сарајево има неколико могућих алтернативних траса.

"Ту струка треба да да одговор. Постоје саобраћајне студије, а идеја је да он повезује људе и искључиво тако му треба приступити", истиче Бојовић.

Каже да је почетак модернизације пруге Београд-Будимпешта важна вест и да је битно да се Србија појави на ТЕНТ мрежи.

"То је мрежа европских коридора, то је пут ка интеграцији у ЕУ. То значи да граница практично нема и то је изазов не само у техничком смислу. Постоје системи у железничком саобраћају који омогућавају да се једним возом прође кроз све територије. Ближи смо него икада томе да нам возови иду великим брзинама. Ради се о једном о највећих пројеката и у року од три године, мислим да ћемо моћи да се похвалимо возовима великих брзина", објашњава Бојовић.

Напомиње да је Србија земља транзита и да треба користити предности Коридора 10.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво