Како уз помоћ државе до јефтинијих станова

Пошто је председник Србије најавио да би ускоро требало да почне масовна државна станоградња, прва општина која је понудила земљиште је Обреновац. Поред припадника војске и полиције, станови би били намењени и младим научницима и брачним паровима. Очекује се да први станови, по цени од 450 до 550 евра по квадрату, буду на располагању за три године. Стручњаци оцењују да је тај рок реалан и да би тако ниска цена квадрата, уз одређене предуслове, могла да се постигне.

Војнограђевинска дирекција некада је градила десетине хиљада станова годишње. Велики број официра се и одлучио за војну професију због сигурног крова над главом. Данас више од 10.000 припадника војске нема стан, а зграда Војнограђевинске дирекције која је неколико стотина метара удаљена од Владе, више од деценију је празна и пропада.

Истовремено, војска располаже локацијама и имовином коју не користи и која би могла да се искористи за решавање стамбеног питања. Искуство из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века могло би и данас да се примени у јефтинијој масовној станоградњи.

"Имали сте фабрике станова које су омогућавале да буде јефтина и масовна стамбена изградња. Мислим да би сад реално цена овог момента према садашњим ценама рада, мало је рад скочио јер нема мајстора, испод 410 или 415 евра била неисплатива да се ради. Локалне самоуправе морају да се одрекну дела колача, не може да се дивља са ценама прикључака, комуналија, земљишта него мора да се сведе на неки минимум", наводи Горан Родић из Грађевинско-индустријске коморе Србије.

Неке општине већ нуде локације.

"Општина Обреновац данас је прва општина која је дала конкретне планове и уступила одређено земљиште на којем ће моћи да се гради преко 2.000 квадрата стамбеног простора за све припаднике сектора безбедности", истиче Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

Последњи велики пројекат државне станоградње је насеље Степа Степановић са 4.500 станова, где је војска добила трећину станова за уступљену локацију. Иако првобитно најављен као пројекат јефтине станоградње, није био јефтин, али је обезбедио посао за 20.000 радника у време економске кризе.

"Није компликована изградња, није компликовано планирање, компликовано је наћи финансијски оквир. Земљиште је 100 евра, 300 евра су дажбине и 400 евра је градња, дакле око 800 евра је све укупно. Уколико држава не ослободи тих 400 и врати на 400 евра, а опет је у Степи Степановић квадрат био 1.200 евра", објашњава др Ева Ваништа Лазаревић, професорка урбанизма на Архитектонском факултету.

Најављена изградња 30.000 станова значајно би помогла грађевинској индустрији.

"ЦИП је спреман да се укључи одмах у пројектовање, у истраживање. У року од три године мислим да може да се сагради, годину дана пројекти треба да се раде. Испод тога не може да се заврши оволики број станова, а да се укључи оператива која постоји у Србији", наглашава Милутин Игњатовић, генерални директор ЦИП-а.

Нижој цени квадрата могло би да допринесе и укидање седам такси у области грађевинарства, што ће донети уштеде од шест одсто вредности објеката и брже издавање грађевинских дозвола.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара