За капиталне пројекте 80 милијарди, највише за коридоре

Предлогом буџета за 2018. годину предвиђена су улагања у капиталне пројекте у вредности од 79,97 милијарди динара, од чега највише у инфраструктурне у ресору Министарства грађевинарства – 52 милијарде.

Највише новца ће отићи за завршетак путног Коридора 10, скоро 11 милијарди динара.

За завршетак више деоница на јужном и источном краку Коридора 10 отићи ће укпуно 9,7 милијарди динара, за Ипсилон крак на Коридору 10 (обилазницу око Суботице до Келебије) 800 милиона динара и за нови мост код Остружнице на обилазници око Београда (Коридор 10) 4,5 милијарди.

Појединачно по пројектима, највише је предвиђено за завршетак ауто-пута на Коридору 11 Обреновац–Љиг (Обреновац–Уб и Лајковац–Љиг) 9,843 милијарде, као и за градњу брзе пруге Београд–Будимпешта кроз Србију – осам милијарди динара.

За деоницу Коридора 11 од Сурчина до Обреновца биће издвојено 5,8 милијарди, а за деоницу од Прељине до Пожеге 2,8 милијарди.

Министарство финансија ће за експропријацију земљишта за реализацију капиталних пројеката издвојити 13,09 милијарди динара.

Србија ће у 2018. години издати гаранције у укупној вредности до 58,6 милијарди динара.

Према пројекцији, предвиђени су капитални расходи од 86 милијарди динара у 2019. и 84 милијарде у 2020, тако да су у наредне три године предвиђена издвајања за капиталне пројекте од укупно 250 милијарди динара.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је, иначе, према предлогу буџета за 2018, добило укупно 79,9 милијарди или за 4,24 милијарде више него у 2017. години.

Из буџета ће за завршетак градње ауто-пута Крагујевац–Баточина отићи 700 милиона динара, а за завршетак градње моста на Дрини Љубовија–Братунац 35 милиона динара.

Такође, за пројекат градње брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума опредељено је 50 милиона динара.

За железничку инфраструктуру и набавку дизел моторних возова је, у ресору Министарства грађевинарства, предвиђено 7,906 милијарди динара, за реконструкцију пруге Сићево–Димитровград 854 милиона динара и за изградњу пруге Радинац–Смедерево до нове луке Смедерево 925,6 милиона динара.

За идејно решење и потребне студије за Техничко-путничку станицу Земун 19,4 милиона динара, а за контејнерски терминал у Макишу 25 милиона.

Према предлогу буџета, Министарство финансија ће издвојити 377 милиона динара за изградњу граничних прелаза Гостун, Ватин, Бајина Башта, Сот и Градина.

Обнављаће се мостови на Дрини, па је предвиђена реконструкција старог моста на прелазу Љубовија–Братунац са 50 милиона динара, затим моста на прелазу Каракај код Зворника са 3,5 милиона и моста на прелазу Скелани код Бајине Баште са пет милиона динара.

Србија ће у 2018. одобрити пројектне и програмске зајмове у износу до 576,398 милијарди динара.

Влада Србије је 29. новембра усвојила Предлог закона о буџету за 2018. годину којим су планирани приходи у износу од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди динара.

Планирани фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину износи 0,6 одсто БДП-а, односно 28,4 милијарде динара, што је 40,7 милијарди динара ниже од дефицита планираног буџетом за 2017. годину.

Буџет за наредну годину планиран је на основу прогнозе да ће у 2018. години реални раст БДП-а износити 3,5 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво