Вујовић: Реална стопа раста у 2018. биће 3,5 одсто

После пет сати расправе, скупштински Одбор за финансије усвојио је Предлог републичког буџета за наредну годину и предложио га Скупштини на усвајање. Са новим буџетом улазимо у мирније воде јавних финансија, поручује министар Душан Вујовић. Дефицит је обуздан на 0,7 одсто или 28,4 милијарде динара, па са растом од 3,5 одсто очекују се приходи од 1.178,4 милијарде динара. Трогодишња штедња уродила је плодом.

Буџет за 2018. планиран је на основу пројекције да ће реална стопа раста у идућој години бити 3,5 одсто, изјавио је министар финансија Душан Вујовић на седници скупштинског Одбора за финансије.

Током образлагања предлога буџета за наредну годину, Вујовић је рекао да је простор за повећање плата и пензија у идућој години утврђен као награда за оно што је остварено у последње три године реформи.

Учешће зарада у буџету за 2018. остаће на 8,3 одсто БДП и поред њиховог повећања у бруто износу од 35 милијарди динара и то за повећање од 10 одсто запосленима у јавном скетору и пет одсто у администрацији, рекао је Вујовић. 

Он је навео да повећање пензија за пет одсто у 2018. неће утицати на веће учешће опште потрошње у БДП-у, а наводећи да је у овој години суфицит у буџету био рекордан, дефицит низак, а раст реално два одсто, Вујовић је оценио да је, осим простора за веће плате и пензије, у идућој години обезбеђено и више новца за инвестиције. 

У том је смислу навео да је у 2018. предвиђено 128,2 милијарде динара за инвестиције, што је око 2,7 одсто БДП. 

Како је рекао, за капиталне инвестиције предвиђене су 128,3 милијарде динара, од чега је највише - 54 милијарде намењено инфраструктури. 

Субвенције из буџета у наредној години имаће развојни карактер, па ће тако преко Министарства за инфраструктуру ићи субвенције за Железницу, Путеве Србије и учешће у капиталним кредитима, који су наслеђени. 

Ефекти фискалне политике се, рекао је Вујовић, најбоље виде на смањењу камата, те ће свако ново задуживање бити под много повољнијим условима чак и у приватном сектору. 

"Сви уживамо у позитивној страни фискалне консолидације", закључио је Вујовић.

Да је криза иза нас, а низак дефицит одржив, оцењује и Фискални савет. Зато их не брине податак да ће се за зараде из буџета и поред повећања трошити 8,3 одсто. Траже и да се укине закон о привременом смањењу пензија.

Право на политичке оцене имају само посланици, поручују им напредњаци и подсећају да је Фискални савет тражио драстична смањења.

"Долазимо у ситуацију да неко ко је пре две године тражио да се пензије смање 50 одсто сада тражи да се врате какве су биле 2014. године", рекао је Верољуб Арсић уз СНС-а.

"Председник државе је два пута на телевизији изјавио, премијерка такође, да ћемо се у 2018. вратити на примену закона. То је много, према пројекцијама, много мање него што се предлаже повећањем", каже Мимо Чолаковић из ПУПС-а.

Опозиција протестује што им за проучавање буџета није остављено више времена. Демократска странка пита и да ли ће се смањити јавни дуг.

"Говори се о смањењу јавног дуга, а имамо ситуацију да је јавни дуг од 2012. године повећан за десетак милијарди", истиче Горан Ћирић из ДС-а.

"Тај низак дефицит ће омогућавати брзо опадање дуга у односу на економску снагу земље, ми процењујемо за нека два процентна поена сваке године", рекао је Павле Петровић, председник Фискалног савета.

Цену штедње по новом буџету највише ће осетити председник Републике, чији ће кабинет имати 44,8 милиона динара мање него ове године. Премијерка је прошла нешто боље, са повећањем буџета од 15,8 одсто, а највећи губитник је Скупштина која ће добити 944 милиона динара мање.

Посланици имају још мало времена да проуче план државне касе написан на 710 страна, јер је за среду у девет сати заказана седница на којој ће о буџету расправљати Скупштина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво