Прве бесплатне акције из НИС-а

Уколико до краја године буде потписан гасно-нафтни аранжман са Русијом, извесно је да ће НИС бити прво предузеће чије ће бесплатне акције добити грађани и запослени у првој половини идуће године. Не знају се цене по којима ће пет јавних предузећа бити продато.

Србија је једина земља у региону у којој приватизација јавних предузећа није практично ни почела.

РТС је истраживао којим ће редоследом та предузећа бити приватизована, а грађани добијати бесплатне акције. За акције се пријавило скоро пет милиона грађана.

У Министарству економије наводе да је извесно да ће у првој половини идуће године грађани добити бесплатне акције НИС-а. Још се не зна када ће добити акције осталих предузећа, али је оквирни редослед познат - после НИС-а, биће акције "Галенике", "Телекома", Аеродрома и тек на крају ЕПС-а.

"План је био да "Телеком Србије" буде прва фирма која ће изаћи са иницијалном јавном понудом и на Београдску берзу и на Лондонску берзу. На Београдској берзи купци акција би били грађани Србије, на Лондонској берзи план је да се понуди институционалним инвеститорима, тако да имамо добар микс, који би позитивно утицао на пословање "Телекома". Дошло је до одређеног померања због глобалне финансијске кризе", каже државни секретар Министарства економије Небојша Ћирић.

Закаснели процес 

Док Ћирић сматра да је приватизација јавних предузећа осетљива и одговорна одлука, стручњаци указују на то да је Србија једина земља у региону која због недостака политичке воље тај процес практично није ни започела и да је штета огромна.

"Други велики проблем је што смо у том закаснелом процесу затечени финансијском кризом, која тај процес још више отежава и јавна предузећа оставља на милост и немилост партијским бирократијама", каже економиста Данило Шуковић.

Да се закаснило са продајом, најбоље сведочи пример ЈАТ-а, за којег није било заинтерсованих купаца и за сада се на зна судбина тог предузећа. За друга, како каже Шуковић, купаца има, али се поставља питање цене.

Шуковић истиче да треба "изаћи што брже са приватизацијом и да без обзира на кризу треба тражити путеве да се та предузећа што пре реструктурирају, да што пре постану рационална без обзира на то да ли ће та цена продаје бити нешто већа или мања". Сматра да је много је важније да на дуги рок предузећа буду успешна.

Противљење опозиције

Опозиција види различите страгије приватизације јавих предузећа. Драган Тодоровић из СРС-а је против тога да ова Влада прода и једно једино предузеће.

"Да је ДСС на власти, урадио би све оно што је предложио да се уради у Србији, да се санирају и смање негативни ефекти кризе на Србију, а тек онда би ишао у приватизацију предузећа", сматра Раде Обрадовић.

Да не треба да рачунају на бесплатне акције у вредности од хиљаду евра, стручњаци су још раније упозорили, јер је пријављено милион грађана више него када је рађена та рачуница, а како кажу, не знају се ни цене по којима ће пет јавних предузећа бити продато.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи