Како осигурати род и усеве

Иако недовољно осигурање у пољопривреди расте, око 12 одсто пољопривредника има полису којом је заштитило род, усеве или домаће животиње. Због све чешћих непогода, осигуравајуће компаније су у том сегменту осигурања на губитку. У протеклој деценији за штете у пољопривреди исплатили су 20 одсто новца више него што су прикупили продајом таквих полиса.

Владан је један од ретких малинара који су у фебруару искористили понуду да род осигурају од мало вероватног априлског снега, који се догодио. За половичну штету на 70 ари малињака, од осигурања је наплатио милион и 300 хиљада динара.

"Улог је био 286.000 динара, процена штете је била на 55 посто, пошто је после мраза и снега и остало, нешто смо и брали", рекао је Владан Николић, пољопривредник из Косјерића.

Зашто само једна компанија нуди такву полису и од чега зависи ширење понуде осигурања?

"Са инореосигуравачима постигли смо договор и они су нам прихватили тај ризик, тако да смо ове године били први пут у прилици да понудимо и ризик такозваног пролећног снега", рекао је Зоран Благојевић из "Винер штедише осигурања".

Иако уплате осигурања расту, а у компанији чију полису има трећина осигураних пољопривредника у Србији, за чак 17 одсто, пословање у том сегменту није уносно.

"Штете су ове године расле преко 20 процената, тако да ћемо имати још лошију годину, али упркос томе нећемо ми да одустајемо из тог бизниса, напротив", каже Драгица Јанковић из Дунав осигурања.

И ван временских неприлика има ситуација које могу да поскупе осигурање, једна од њих је тврде укидање вакцине против свињске куге, на шта нас обавезује пут ка Европској унији.

Веселин Даниловац из "Ђенерали осигурања" каже да је то ризик, јер у одређеним територијама у Србији може доћи до епидемије.

"У том случају имамо проблем, имамо фармере који губе новац, имамо обавезу државе", каже Даниловац.

Зато је сматрају" шпански модел" најбоље решењ, уз поделу ризика пула осигуравача, државе и реосигурања. За сада држава, пољопривредницима дотира 40 одсто цене полисе осигурања.

Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде каже да је то 400 до 600 милиона динара, и сваки захтев који стигне у Министарство односно надлежну Управу за аграрна плаћања буде одобрен.

Стручњаци предлажу такозвано "индексно осигурање", које би уз дотацију државе било обавезно. Примерено је ситнијим газдинствима која би уз уплату 30 евра, могла да покрију штету до 500 евра.

"Требало би наравно на нивоу државе направити једну анализу, који су позитивни који негативни ефекти на буџет па у складу са тим донети коначну одлуку, али свакако ми треба да размишљамо о томе", сматра Јелена Кочовић, професорка Економског факултета у Београду.

Прави тренутак за размишљање - јер у овој години, пољоприврду ништа није заобишло, од касног мраза, априлског снега, пролећног града, поплава, летње суше до септембарских олуја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се