Удвостручена цена земље за потребе рудника злата код Бора

Откупна цена земље за потребе рудника злата "Чукару Пеки" код Бора готово је удвостручена. То је резултат разговора локалне заједнице и пословодства компаније "Ракита", ћерке фирме канадског "Невсуна". Поред корекције цене земље, званичници у Бору сматрају да с инвеститором морају прецизирати и друга питања, од измештања аеродрома и путева, до екологије.

Откупљено је већ више од 250 хектара, а у плану је куповина још 600 хектара на подручју села Брестовац, Слатина и Метовница. Просечна цена земље била је око 60 динара по квадрату.

"У зависности од класе и квалитета земљишта, на тржишну цену раније смо додавали 60 одсто, а сада додајемо 100 одсто премију или бонус, што значи да фактички дупло плаћамо. Ово важи за власнике од којих смо претходно откупили и од оних од којих планирамо да откупимо земљиште", каже Александар Вуловић, менаџер за дозволе и комуникацију ПД "Ракита".

Сви они који су већ продали свој посед за будући рудник треба да дођу у информациони центар предузећа "Ракита" у Бору. Ту ће им на основу анекса уговора бити исплаћен остатак новца, јер је цена земље готово удвостручена.

Прелиминарна економска процена коју је израдила канадска компанија "Невсун" показује да је укупна вредност пројекта будућег рудника бакра и злата "Чукару Пеки" код Бора милијарду и по америчких долара. Предвиђено је да експлоатација траје 15 година и да се за то време извади милион тона бакра.

"Ми морамо даље штитити интересе Владе Републике Србије, штитити интересе општине Бор, и на конто свега тога наш захтев је следећи – да се мора максимално укључити локална привреда јер није коректно да заиста инвестиционе процесе раде фабрике и фирме са стране, а да наша привреда стоји мртва и да нема активности на том руднику", каже председник општине Бор Александар Миликић.

Измештање аеродрома, локалних путева и одлагање отпада и јаловине биће наредних месеци најважније теме за Боране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво