Недимовић: За предузетништво важни гаранцијски фондови

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је на регионалној конференцији о породичном предузетништву Србије, БиХ и Црне Горе на Јахорини указао на значај оснивања гаранцијских фондова за пољопривреду, али и за предузетништво у целини.

"У просеку од 10 стартапова успеју три – не постоји земља у којој сваки стартап који се покрене успева. То је показатељ да је неопходна активна комуникација државе са предузетницима", рекао је Недимовић на конференцији, која је одржана 29. и 30 новембра под покровитељством Владе Републике Српске и Развојне агенције Србије.

Учесници конференције су се сагласили да је потребно омогућити повољан пословни амбијент – смањење фискалних и парафискалних намета, посебно за почетнике у првим година пословања на свим нивоима, од локалног до државног, саопштило је удружење Центар за транзицију и људска права "Спектар".

Такође, да је потребно да држава успостави јасна правила и једнак третман свих учесника на тржишту, као и едукацију на свим нивоима, затим олакшати приступ повољним изворима финансирања од стране пословних и инвестиционих банака, фондова, посебно када су у питању кредити и државне субвенције.

Неопходна су и нова решења и програми едукација у образовном систему како би се превази[ао један од највеих проблема – недостатак квалитетних кадрова.

Покренута је иницијатива Републике Српске да се наредна регионална конференција о породичном предузетништву следеће године прошири већим бројем земаља региона.

Учесници су сагласни и да би туризам и услуге требало да буду извозна грана.

Државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Ненад Иванишевић рекао је да Влада Србије ствара повољно пословно окружење за приватан бизнис.

"Наставићемо да стварамо повољно окружење, да остварујемо напредак. За предузетништво је свакако важно регионално повезивање – Србија јесте регионални лидер и спремна је да се повезује са регионалним привредним друштвима, али и на нивоу државе", рекао је Иванишевић.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић је рекао да друга Регионална конференција о породичном предузетништву Србије, БиХ и Црне Горе представља одличан начин и пут за унапређење пословања породичног предузетништва.

"Имамо жељу да видимо како да дамо још снажнији замах развоју породичног предузетништва, са акцентом на веће учешће жена и њихово лидерство. Наш циљ јесте и стварање својеврсног регионалног кластера и пословног инкубатора за развој породичног предузетништва", прецизирао је Глухаковић.

Он је нагласио да Република Српска има Стратегију за развој малих и средњих предузећа до 2022. године, да је отворила низ могућности за развој занатског предузетништва посредством занатско-предузетничке коморе, као и да је обезбедила подстицаје за запошљавање у породичном бизнису.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић сматра да су породичне фирме оперативније и да се лакше одлучују за нове подухвате, али да велика одговорност лежи на институцијама, где оне морају да створе повољно пословно окружење и подршку фирмама.

"Кроз континуирану едукацију потребно је да породично предузетништво осигура континуитет који превазилази прву генерацију оснивача и обезбеди развој и запошљавање у фирми породичног бизниса", истакао је Клокић.

Државни секретар у министарству одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе Дамир Давидовић је истакао да су веома важни финансијски подстицаји када су у питању породична предузећа и да велике компаније могу да преживе кретања и финансијске губитке, мала и средња предузећа знатно мање.

"Осим повољних извора финансирања, самим стварањем повољних услова и стабилности при развијање и одржавању бизниса, предузетник ће бити охрабрен и мотивисан да се упусти или да остане у предузетничким водама", казао је Давидовић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да Српска резултатима, посебно у прошлој и овој години, показује да остварује привредни раст, а да допринос томе даје и приватно предузетништво, како појединачни, тако и породични бизнис.

"Породично предузетништо је веома флексибилно када је ријеч о економији, и ми са становишта Владе и других институција Српске настојимо да подржимо, у складу са реалним могућностима, развој породичног бизниса стварањем повољних законских услова који омогућавају страним инвеститорима и банакарима да буду подршка тим настојањима", истакао је Савановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи