Љајић: Влада испунила још једну обавезу за приступање СТО

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је Влада Србије испунила још једну међународну обавезу за приступање Светској трговинској организацији, која се односи на формирање Националног координационог тела за олакшавање трговине. Преостаје, како каже, препрека у вези са ГМО храном, коју је могуће превазићи.

Љајић сматра да је Србији место у Светској трговинској организацији. Са друге стране, Љајић није желео да прецизира временски период када ће се то догодити, јер у закону још увек постоји забрана промета генетски модификоване хране.

Министар је рекао и да би се препрека у вези са прометом генетски модификованих организама могла превазићи кроз промену закона, али и уз увођење ригорозних правила.

"Не ради се о превари, многе државе су прибегле томе. Мислим да ми то можемо да урадимо", рекао је Љајић, који је навео да грађани не би имали разлога да се плаше ако се Закон о промету ГМО промени, јер постоје механизми у закону да се заштитимо.

Љајић подсећа да постоји огроман отпор у јавности у вези са ГМО, као и да постоји захтев за промену закона као услов за приступање СТО.

Наводи и да је велика штета за Србију што није члан СТО, будући да је само 13 држава ван било каквих преговора и чланства.

Говорећи о формирању Националног координационог тела за олакшавање трговине, Љајић каже да је до сада око 60 земаља на свету формирало то тело са циљем да се на једном месту решавају проблеми у вези са увозом и извозом робе.

То тело, према његовим речима, чини 12 различитх институција, од министарстава, преко инспекција до царинских служби.

Љајић верује да ће координационо тело смањити логистичке трошкове у спољнотрговинском промету, наводећи да они сада у региону износе 16 одсто БДП-а, а у Евроспкој унији двоструко мање.

"Сасвим сигурно ће допринети и стварању заједничког економског простора у земљама Западног Балкана", рекао је министар.

Министар је напменуо да се за један дан застоја на граничним прелазима извозна вредност робе смањује за један одсто, док код хране и пољопривредних производа смањење износи седам одсто.

Наводећи да су проблеми идентификовани, Љајић је навео да ће неке од њих Србија решавати сама, друге са земљама у региону, док ће се проблем у вези са ванцариснким баријерама решавати у оквиру ЦЕФТЕ, ЕУ или билатерално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво