Кинези ће градити топлодалековод Обреновац-Нови Београд

Градоначелник Београда Синиша Мали потписао је у Будимпешти, на Самиту Кине и земаља централне и источне Европе, споразум о заједничком спровођењу пројекта прераде и одлагања отпадних вода из централног градског подручја, као и уговор о пројекту изградње топлодалековода Обреновац-Нови Београд, саопштено је из градске управе. 

Мали је указао да је реч о историјским уговорима за град Београд, с обзиром да се на те пројекте чека деценијама уназад, те да су поред Винче били постављени као кључни у области екологије и комуналне инфраструктуре.

Он је подсетио да је за Винчу потписан уговор са јапанско-француским конзорцијумом "Суез - Иточу", те да ће у другој половини следеће године кренути да се гради постројење за прераду комуналног отпада. 

"Када је реч о отпадним водама, оне у потпуности иду у Саву и Дунав, што је потпуно неприхватљиво. Захваљујући овом уговору, њена изградња ће почети у другој половини следеће године", рекао је он, наводећи да уговор подразумева и завршетак изградње интерцептора, о коме се говори још од 1980. године. 

Како каже, његов значај је у подизању нивоа комуналног стандарда града и хигијенско-санитарних услова града, а укупна вредност пројекта је 260 милиона евра.

Говорећи о уговору који се односи на изградњу топлодалековода, Мали је рекао да ће овај пројекат донети велике уштеде "Београдским електранама". 

"Захваљујући овом пројекту, ми ћемо топлу воду коју производи ТЕНТ у Обреновцу користити за грејање грађана у Београду. На тај начин ћемо годишње уштедети 40 милиона евра, а пројекат се исплати у року од пет година", објаснио је Мали.

Према његовим речима, на тај начин не само да се смањује "зависност" града и републике од набавке гаса већ се и домаћинствима у Београду даје могућност да се стабилно и континуирано греју енергијом која долази из ТЕНТ-а. 

"И на овом пројекту очекујемо почетак радова у другој половини 2018. године. Вредност пројекта је 190 милиона евра", истакао је Мали и додао да ова два пројекта укупно вреде 450 милиона евра. 

Градоначелник је закључио да су ово радови које Београђани "не виде", али су кључни за квалитет њихових живота, наводећи да ће на тај начин комунална инфраструктура у граду бити као у свим метрополама. 

Уговор за топлодалековод Мали је потписао са представником компаније "Power contruction coroptation of China"  Јангом Феном, док је Споразум о заједничком спровођењу пројекта прераде и одлагања отпадних вода из централног градског подручја потписао са Кинеском инжењерском машинском корпорацијом. 

Кинези ће градити топлодалековод Обреновац-Нови Београд

Топловод ће бити дуг 26 километара, а уговор је вредан 190 милиона евра.

Уговор је у име Београдских електрана потписао директор Горан Алексић и у име кинеске компаније Јанг Фан, а присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић и министар енергетике Александар Антић.

Коришћењем топле воде из ТЕНТ-а за грејање Новог Београда годишње ће се уштедети 43 милиона евра на увозу гаса који користе Београдске топлане.

Топловод је почео да се гради 1995. године, а 1997. је изградња заустављена. Цеви су извађене, а канали затрпани и 2002. године од тог пројекта се било одустало.

Мали је рекао да је то важан пројекат за Београђане, пошто ће топлодалеководом бити повезан ТЕНТ у Обреновцу са Београдским електранама.

"То је остварење вишедеценијског сна да се топлом водом из Обреновца греју домаћинства у Београду и да не зависимо од увозног гаса. То је велики пројекат вредан скоро 200 милиона евра", рекао је он.

Мали је, такође, потписао са кинеским партнерима Споразум о заједничком спровођењу пројекта прераде и одлагања отпадних вода из централног градског подручја.

Споразум је потписан са Кинеском инжењерском машинском корпорацијом. Споразум је потписао заступник корпорације Ли Ксукјанг.

"Други пројекат, завршетак примарне канализације и изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом Селу, који је вредан око 250 милиона евра", навео је Мали.

Та два пројекта, заједно са већ потписаним пројектом о сређивању депоније Винча од 300 милиона евра, који ће радити француско- јапанским конзорцијумом, вреде око 750 милиона евра, нагласио је Мали.

Истакао је да ће Београд по питању комуналне инфраструктуре и екологије бити раме уз раме са свим осталим великим метрополама које су те велике системе направили одавно.

Предвиђено је да реализација сва три пројекта почне крајем наредне године.

Мали је навео да је циљ да свако домаћинство у граду има прикључак на канализацију и да подсетио да је дат рок од 10 година да се то спроведе.

Каже да Београд има на стотине малих излива канализације у Саву и Дунав по чему смо тренутно можда и једини град у Европи који то ради и у саву и удував канализационих, и београд је можда једини у Европи који своју кализацију излива у те реке.

Он је захвалио Влади Србије и председнику Александру Вучићу на подршци за те пројекте.

Министар рударства и енергетике и национални координатор за Мехнизам сарадње "16+1" Александар Антић рекао је Танјугу да би изградња топлодалековода, који је важан пројекат за укупну енергетску стабилност наше земље, могла да буде завршена до 2020. године.

"Реч је о пројекту који повећава енеретску безбедност наше земље, јер субституише употребу увозног гаса енергијом коју сами производимо.

Каже да је то пројекат о којем се прича већ више од 20 година и да је то један најбољих енергетских пројеката у нашој земљи.

Антић истиче да ће повраћај инвестиције бити за око седам година, да ће пројекат обухватити прикључно постројење у ТЕНТ-у, топловод дуг 26 километара са приљичним постројењима на Београдске електране и пратећим системом да се очува топлота.

"Тај пројекат ће променити наш енергетски шитем,субституше неколико стотина милиона метара кубних увозног гаса или 43 милиона евра годишње је уштеде која ће Београдским електранама обезбедити да саме врате читав кредит", каже он.

Каже да ће почетак изградње бити дефинисан уговором и да ће се то знати када буду завршени преговори око финансијског зајма са "Еским банком "Кине.

"Очекивано је да у наредних годину дана, од тренутка када се закљичи споразум о финасирању, рок за извођење радова буде 24 месеци. Очекујем да 2020. а по свим параметрима пројекат буде закључен", рекао је Антић Танјугу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи