Српски привредници на сајму у Тирани

На 24. Међународном сајму привреде у Тирани учествује више од стотину српских привредника, а на националном штанду Србије свој производни програм и извозну понуду представља 41 компанија. Наступ српских привредника у Тирани организовале су Привредна коморе Србије и Развојна агенција. Током сајма, данас ће бити одржана прва скупштина Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија.

Робна размена Србије и Албаније ове године расте и у првих девет месеци достигла је прошлогодишњи износ од 118,6 милиона евра. У односу на исти период прошле године, размена је повећана за 36 одсто.

Извоз српских предузећа у Албанију износио је 92 милиона, а увоз из Албаније близу 30 милиона. Суфицит у робној размени од јануара до септембра износи 66,7 милиона евра.

Стога на овогодишњем сајму привреде у Тирани учествује 41 компанија. Неке су већ развиле контакте са албанским фирмама, а неке то тек очекују.

"Ми радимо практично 10 месеци и за сада је отишло неких 70.000 евра робе, што је кратак период пошто су производи непознати на тржишту, што и није тако лоше", каже Игор Денић из лесковачког "Хемигала".

Иван Матовић из чачанског "Храм 032" каже да то предузеће први пут учествује на сајму у Тирани и додаје да је Албанија интересантна као тржиште у експанзији.

"С обзиром на то да смо ми лидер у производњи ПВЦ прозора на Западном Балкану, једино тржиште на којем још не радимо је Албанија и због тога смо овде. Постоји велико интересовање потенцијалних клијената за производе који код нас имају најбољи однос цене и квалитета", рекао је Матовић.

Из Привредне коморе Србије истичу да је Албанија економија са којом је српска привреда у протеклих годину дана направила највећи напредак у билатералној, економској и регионалној сарадњи.

Да би се тај тренд наставио данас ће овде у Тирани бити одржана скупштина Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија са седиштем у Тирани, која већ сада окупља више од 100 српских и албанских компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи