Први састанак Радне групе за Пројекат "Јадар"

У Министарству рударства и енергетике одржан је први састанак заједничке Радне групе за имплементацију Пројекта "Јадар".

Радном групом председава министар рударства и енергетике Александар Антић, а она ће координирати рад свих надлежних органа, институција и других субјеката ангажованих на том пројекту, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Како се истиче, на тај начин омогућиће се ефикаснији развој Пројекта "Јадар" кроз студијску фазу и процес добијања дозвола, а у складу са законом. Очекује се да ће Србија, захваљујући налазишту литијума и бората моћи да генерише значајан део светске производње литијума.

"Циљ Радне групе је да омогући што ефикаснију имплементацију активности у процесу отварања рудника и почетка експлоатације литијума и бората, што ће капитално утицати на развој Србије", рекао је Антић.

Сматра да ће развој пројекта у задатим временским оквирима и његово спровођење учинити Србију у блиској будућности кључним прерађивачем два веома важна елемента – литијума и бора, који су битни за примену савремених технологија у различитим гранама привреде.

"На тај начин ћемо дати замајац расту српске економије", истакао је министар.

Састанку су присуствовали градоначелник Лознице Видоје Петровић и генерални директор компаније "Rio Sava Exploration" Ричард Стори.

Влада Републике Србије и компанија "Рио Тинто" потписале су крајем јула ове године Меморандум о разумевању у вези са имплементацијом Пројекта "Јадар". Компанија "Рио Тинто" до сада је уложила преко 90 милиона америчких долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво