Нов почетак за ФАП и нада радника у боље сутра

После две деценије гомилања проблема у прибојском ФАП-у, већина радника је уз социјални програм отишла из фабрике, али дугови су остали. Последње решење, Унапред припремљени план реорганизације, недавно је постао правоснажан и шанса за нови почетак.

У погону монтаже седамдесетак радника склапа 20 камиона за Војску Србије. Некадашњи радници поново су крај монтажне траке, сада по уговору, с новом надом.

"Да се не надам, не бих дошао овде, ја волим фабрику", каже радник монатаже Милун Василић.

Радник Хаско Слатина истиче да се види опет неки покрет, помак за даље.

"То су већином бивши радници ФАП-а, њих има око 270. У наредном периоду планирамо да запослимо још више радника. Углавном нам требају млади, стручни радници и мислимо да ће од
велике помоћи бити дуално образовање", објашњава директор производње Његош Коковић.

Дуг фабрике од 8,7 милијарди динара претварају у акције од којих 95 одсто постаје власништво државе.

"Када завршимо први део конверзије потраживања, очекујем, иако не зависи то од мене и од ФАП-а, да до краја ове године ФАП уђе у одбрамбену индустрију Србије. Већ је држава дала један инвестициони пројекат који иде преко Министарства одбране од два и по милиона евра, што значи да су они рачунали да, када буде правоснажан Унапред припремљени план реорганизације, можемо као стабилан произвођач војних камиона и оног што треба за војску, да се укључимо у одбрамбени систем Србије", каже генерални директор ФАП-а Ранко Вуковић.

Осим у производњу, држава је издвојила средства и за отпремнине. Од судбине ФАП-а зависи и судбина целог града.  

"Много средстава и много труда је уложено да бисмо дошли до ове шансе, коју ако не искористимо, у највећој мери бићемо криви ми, Прибојци", сматра Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

О шансама прибојске фабрике говори и интересовање иностраних купаца за сада из Египта и Алжира.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво