Италијанска фабрика "Зопас" свечано отворена у Кикинди

Министар привреде Горан Кнежевић истакао је, на отварању фабрике за производњу различитих врста грејача "Зопас" у Кикинди, да је то трећа фабрика у том граду која је отворена у последње три године и да ће држава наставити финансијски и нефинансијски да подржава такве инвестиције.

Горан Кнежевић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Кикинде Павле Марков и директорка "Зопаса" у Србији и Румунији Кармен Русмир, заједно су пресекли врпцу, чиме је и званично, фабрика вредна 2,4 милиона евра, пуштена у рад. 

Кнежевић је истакао да је то трећа фабрика у Кикинди која је отворена у последње три године.

Према његовим речима, свака нова фабрика доприноси остварењу једног од најважнијих циљева Владе, а то је, истиче, смањивање стопе незапослености. 

"У последње три године стопа незапослености је пала са 26 на 11,8 одсто. Наставићемо да радимо на даљем смањењу незапослености, како бисмо ту стопу свели на ниво испод европског просека", рекао је Кнежевић.

Министар је, говорећи о "Зопасу", инвестицији која је користила подстицаје државе, рекао да ће се с том праксом наставити. 

"Наставићемо, финансијски и нефинансијски, да подржавамо овакве инвестиције", рекао је министар. 

Он је навео и да ће Влада наставити да ради на унапређењу пословног амбијента, а огледало тог успеха је, каже, Дуинг бизнис листа Светске банке која по лакоћи пословања рангира 190 земаља света. 

"На Дуинг бизнис листи напредовали смо за чак 48 места у последње три године", истакао је Кнежевић. 

Министар је подсетио и да је "Зопас" италијанска инвестиција, а Италија је, оцењује, и у политичком и економском смислу један од најважнијих партнера Србије.

Само у прошлој години, наводи он, спољнотрговинска размена је износила 3,7 милијарди долара, а око 600 компанија из Италије запошљава више од 20.000 људи у Србији.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић истакао је да је за само годину дана "Зопас" успео да од некада старих објеката Ауто-куће, направи модерну фабрику.

"Зопас" групација је једна од водећих светских произвођача грејних елемената за кућну употребу, индустријских система и производа за специјалне индустријске намене.

Присутни су у Србији, Румунији, Немачкој, Русији, Француској, САД, Бразилу, Мексику, Кини. Групација запошљава око 8.000 радника, а остварује пословни приход од око 710 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво