Бесповратна помоћ за осам задруга

Осам уговора за доделу бесповратних средстава Владе Србије задругама потписано је у Палати "Србија" у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије.

Министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић рекао је да се задругарство Србије уз подстицаје Владе креће напред.

"Важније од финансијских подстицаја је то што је дух задругарства пробуђен, десило се оно што је мало ко очекивао, а то је да у неколико протеклих месеци у Србији буду основане чак 182 задруге", навео је Кркобабић.

Министар је нагласио како је у плану да средства која држава издваја за ову намену буду већа, али и да сами задругари убудуће учествују одређеним средствима да би, како је рекао, њихов допринос и ангажман у овом послу био значајнији. 

Академик Драган Шкорић, који је био на челу комисије за доделу средстава, изразио је жељу да на крају пројекта "500 задруга у 500 села" Србија постане развијенија и образованија јер, како је нагласио, без знања нема ни прогреса.

Уговоре су потписале задруге "Сврљижанка" из Сврљига, "Лужничко пиле" из Бабушнице, "Пољаница тренд" из Врања, "Стара појата" из Димитровграда, "Грин Милк" из Владичиног Хана, "Блачка Блаце" из Блаца, "Зелена Звезда" из Лесковца и "Мед и Воће" из Власотинца. 

Директорка задруге "Сврљижанка" Драгица Ристић захвалила је влади, министру Кркобабићу и локалној самоуправи што су, како каже, препознали проблем југа. 

"Наша задруга ће новац кој добије уложити у постројење за топлу прераду воћа, дестилерију и пољопривредну механизацију", рекла је Ристићева.

Директор новоосноване задруге "Лужничко пиле" из Бабушнице Братислав Живковић рекао је да је управо подстицај био потребан да малим проиизвођачима да ветар у леђа и оснажи их у удруживању и у заједничком наступу на тржишту. 

Ова задруга ће се, како је навео, бавити узгојем и прерадом живинског меса а средства добијена из програма искористиће за кланицу. 

Градоначеклник Врања изразио је задовољство што је задруга из његове општине добила део средстава намењених задругама и истакао како је локална самоуправа Пчињског округа спремна да у сваком смислу снажно подржи иницијативу за оснаживање сеоских произвођача и за останак младих на селу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара