"Неопходно формирање локалних Социјално-економских савета"

Формирање и активан рад локалних Социјално-економских савета је од великог значаја за унапређење социјалног дијалога у Србији, чији су развој и јачање део обавеза из поглавља 19 Социјална политика и запошљавање у приступним преговорима са ЕУ, поручено је са састанка СЕС-а и Министарства рада.

Циљ данашњег састанка у "Клубу посланика" у Београду Социјално-економског савета (СЕС) и представника градова и општина је да се на локалу формирају Социјално-економски савети.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је неопходно да се локални Социо-економски савети формирају што пре, те да се нада да ће се формирањем ових тела јаче чути глас локалних заједница у Влади.

"Најбоље идеје и спровођење пројеката долазе са локала. На најнижем нивоу се види који су то локални проблеми, а затим, када дођу код нас горе, постају свима нама задатак", рекао је Ђорђевић.

Он је објаснио да је циљ да се локални Савети формирају у наредном периоду, за шта у буџету, каже, постоје опредељена средства.

Министар је предложио представницима градова и општина да би било практично да се састанци представника свих локалних Савета одржавају једном годишње, крајем године, како би се видело шта је урађено, те донели планови за наредни период. 

На скупу је речено да у Србији постоји 18 локалних Социо-економских савета, али да не функционишу сви на најбољи начин, те да је потребно унапредити рад постојећих и формирати нове.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, изјавио је да би формирање Савета у свакој општини било на општу корист целог друштва, јер би се тиме одлуке о коефицијентима за плате запослених у појединим општинама могле доносити на нивоу СЕС те општине, а не на републичком СЕС-у.

"Ако се то не уради онда се одлука о коефицијентима пребацује на републички СЕС, који тешко да може да има добар увид у реалну ситуацију на локалу", објаснио је Атанацковић.

"Социјални дијалог у Србији је врло значајан, као и због поглавља 19 у приступним преговорима са ЕУ чије се отварање очекује у блиској будућности", оценио је председавајући Социјално-економског савета Србије и председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Он је, међутим, рекао да поглавље 19 није суштина, већ да је суштина да у Србији на цивилизован начин решавамо одређене проблеме како на нивоу републике, тако и на нивоу одређених локалних средина.

Орбовић је изразио уверење да ће доћи до формирања локалних савета, уз подршку државе, и да ће то бити урађено на најбољи могући начин,

Рад на јачању социјалног дијалога, кроз формирање и функционисање локалних Савета, активност је којом ће се СЕС интензивно бавити у наредном периоду, поручено је на састанку.

Председник Синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић указао је да је потреба за социјалним дијалогом нешто што је на европској агенди и да "није наша локална измишљотина".

Он је објаснио да ће се формирањем локалних Савета, омогућити да се чују проблеми локалних самоуправа и да се ради на њиховом решавању, пре свега у области здравства, културе, јавнокомуналних предузећа и образовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво