Женева, анализа инвестиционих политика у Југоисточној Европи

У Женеви је представљена анализа инвестиционих политика у Југоисточној Европи, а генерални секретар Већа за регионалну сарадњу Горан Свилановић је тим поводом изјавио да главни налаз студије показује да је јача регионална сарадња од пресудне важности за привлачење инвестиција.

Свилановић је рекао да је регионална сарадња у Југоисточној Европи од пресудне важности за привлачење инвестиција, с обзиром на то да је стратешки циљ озбиљних инвеститора који дођу било где у регион да остваре корист од тржишта величине 20 милиона људи.

Додао је да Веће за регионалну сарадњу у потпуности препознаје постојећу конкуренцију и тежњу сваке појединачне економије да привуче инвестиције.

Такође, Веће ће усмеравати регион да задовољи стратешке потребе корпоративних инвеститора тако што ће се деловати заједнички и избегавати "трку до дна", јер је заједнички стратешки циљ региона да привуче више инвестиција у сврху регионалног развоја.

Како је саопштено из Већа за регионалну сарадњу, студија је заснована на традиционалном УНЦТАД Оквиру инвестицијске политике за одржив развој, али је по први пут припремљена са освртом на регион Југоисточне Европе.

У њој се анализирају главне карактеристике националног и међународног оквира политика који утиче на инвестирање, укључујући улазак, третман и заштиту, процедуре за оснивање предузећа, фискалну политику и инвестицијске подстицаје, тржиште рада и вештине, режим тржишног такмичења као и иницијативе за промоцију инвестиција у региону.

За сваку област дат је низ конкретних препорука за унапређење инвестицијског окружења и јачање утицаја инвестиција.

"Надамо се да ће анализа инвестиционих политика помоћи економијама Југоисточне Европе да додатно унапреде инвестициону климу. С обзиром на то да конкуренција некада може бити игра без победника, УНЦТАД снажно подржава сарадњу у домену инвестиција", рекао је Џејмс Жан, директор Одељења за инвестиције и пословање у УНЦТАД-у.

Анализа инвестиционих политика надопуњује напоре Берлинског процеса генерално, а посебно Вишегодишњег акционог плана, који се кратко назива МАП, које је припремило Веће за Регионални економски простор на Западном Балкану, а који су потврдили лидери региона овог лета у Трсту.

Припрема испровођење регионалног програма реформи улагања, МАП-ом су утврђени као један од четири приоритета, заједно са трговином, мобилношћу и дигиталном агендом.

Свилановић је најавио да ће регион, под окриљем Већа за регионалну сарадњу, ускоро започети рад на утврђивњу одређеног броја политика које ће бити предмет реформи.

Објаснио је да постојећу конкуренцију треба претворити у сарадњу те да инвестициона агенда треба да обухвати хетероген скуп политика и укључивати бројне различите актере као што су органи власти задужени за рад, порез, порезне потицаје, међународне споразуме о инвестирању, заједничку промоцију инвестиција, и слично, као и приватни сектор.

Анализу инвестиционих политика је спровео УНЦТАД у сарадњи са Инвестиционом комисијом за Југоисточну Европу (SEEIC) Већа за регионалну сарадњу, а документ је финализован након исцрпних консултација са националним заинтересованим странама из седам економија Југоисточне Европе и то Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Молдавије, Србије, Бивше Југословенске Републике Македоније и Косова*.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво