Љајић: ЦЕФТА мора да се реформише, мења и иде напрад

ЦЕФТА споразум треба унапредити у правцу формирања заједничког економског простора, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић упозоривши да камиони у региону и даље на граничним прелазима чекају седам до 48 сати. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да се једино формирањем заједничког економског подручја Западног Балкана може значајније убрзати привредни раст свих земаља у региону.

Влада Србије је спремна за формирање заједничког економског простора у региону, као и примену Акционог плана, који су договорени у Трсту, поручио је министар Љајић на скупу у оквиру ЦЕФТА недеље 2017.

"Са друге стране, просечно задржавање камиона у Грузији је свега седам минута. Губимо 26 милиона сати годишње због чекања камиона са робом на граници, према подацима ММФ-а. Око 800 милиона евра се плаћа за различите врста услуга на тим граничним прелазима, оправадано или неоправдано, што је један одсто БДП-а земаља региона", рекао је Љајић.

Министар је нагласио да земље ЦЕФТА морају да донесу одлуку да ли ћемо чекати да политика реши све проблеме, па да тек онда кренемо у решавање или ћемо нешто учинити за привреднике.

"Не можемо да гурамо проблеме под тепих, треба да тражимо решење за привреднике. Влада Србије је потпуно спремна да учини корак више и да идемо даље у формирање заједничког економског простора", нагласио је Љајић.

Он је упозорио да постоје блокирајући механизми у оквиру ЦЕФТА и да то и друга питања морају да добију врло брзо одговоре, јер ћемо "прећи у фазу регресије".

Како каже, ЦЕФТА мора да се реформише, да се мења и да иде напрад.

Љајић је подсетио да је ЦЕФТА направила одличне резултате пошто су земље у региону повећале извоз, конкурентност и продуктивност, али да, ипак, ЦЕФТА никако да се реформише и направи корак више.

"У овој ЦЕФТА недељи се налазимо на прекретници тако да ће ЦЕФТА или искорачити и ићи у правцу већ еконмске интеграције или у правцу даље стагнације. Већ дуже време се вртимо у круг", навео је Љајић.

Министар је нагласио да ЦЕФТА споразум за земље западно.балканске шесторке не значи алтернативу за наш европски пут, "јер њега ништа не може да замени".

Према његовим речима, земље Западног Балкана остварују три четвртине свог извоза са земљама ЕУ.

Љајић је упозорио да се свака земља, ипак, и даље бави својим појединачним интересима, али да и даље земље немају извоз у складу са својим извозним потенцијалима. 

Наводи, на пример, да Албанија користи свега 40 одсто потенцијала, Македонија и БиХ 33 одсто свог потенцијала када је реч о извозу према ЕУ, Србија искоришћава 27 одсто мање од онога што би могла да уради...

Додао је да је у региону учешће извоза у БДП-а око 27 одсто.

Према подацима ММФ-а, види се да земље у региону имају инвестиције три пута мање, на пример 3,5 пута мање су биле у шест земаља региона него у Мађарској, 2,5 пута мање него у  Чешкој.

"Док смо се ми међусобно сукобљавали политички, нажалост и економски, други је скидао кајмак", нагласио је Љајић.

Подсетио је да тренуто у ЦЕФТА свако може да блокира другог и уводи протекционистичке мере, да не постоји сагласност око потписивања Протокла 6 иако је он у потпуности усаглашен, као и да се касни са ратификацијом Протокола 5.

"Немамо сагласност око даљег функционисања секретаријата ЦЕФТА...Нема сагласности око финансирања, мандата и надлежности. Статус кво је за нас неприхватљив", поручио је Љајић, додајући да нема никаквог разлога да се не повећа мандат и надлежност.

Навео је да свака земља у региону мора да има бар 50 одсто учешће у БДП-у ако жели да оствари брз напредак.

"Потребне су храбре политичке одлуке да бисмо имали слободан проток робе и људи. На комитету ћемо поставити ово питање да видимо да ли постоји спремност за то", казао је Љајић.

Министар је раније најавио да ће Србија званично предложити да се начин гласања у овој организацији промени и примени модел "консензус минус један", а циљ предлога српске стране је да се избегне досадашња пракса да једна земља блокира другу приликом гласања о важним споразумима.

Чадеж: Заједничким економским подручјем до убрзаног раста

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је на скупу рекао да пословна заједница тражи што једноставнија решења.

"Молим вас у име пола милиона компанија у региону да будете кретивни", поручио је Чадеж.

Он је нагласио да је ЦЕФТА допринела политичкој стабилности у региону, подигла регионалну сарадњу и трговину, на пример повећана је размена у региону за два и по пута, а са ЕУ 3,6 пута.

Такође, малим и средњим компанијама ЦЕФТА је омогућила излазак на регионално тржиште, подизање конкурентности, прилив инвестиција.

"Али, земље региона су и даље недовољно интегрисане у глобалну економију. Кључни разлог је да једни и другима и даље, 11 година после, постављамо препреке у пракси договорене либерлизације, ометамо нецаринским баријерама, а најаважија препрека је у нашим главама", нагласио је Чадеж.

Подсетио је да је Светска банка предвидела да ће земљама Западног Балкана, ако не убрзају раст, бити потребно око 60 година да стигну ниво развијених европских земаља.

"Тај раст ћемо да пронађемо код нас, тако што ћемо наше економије повезати у јединствено економско подручје које може да генерише тај раст, а не зато што у Бриселу то неко жели, већ због нас самих", поручио је Чадеж.

Заменик генералног секретара Савета за регионалну сарадњу Газменд Турдију је рекао да је Акциони план за регионални економски простор на Западном Балкану - МАП амбициозан и да предвиђа слободан проток радне снаге, робе и услуга.

Савет има у том смислу три главна стуба - повећање конкурентности, развој вештина и мобилности за повећање протока људи, робе и капитала, уз унапређење владавине права.

Он је рекао и да би до средине 2018. требало да имамо јасне договоре о смањењу трошкова роминга у региону и ЕУ.

Како је рекао, до краја месеца ће бити одржан први састанак националних координатора испред сваке земље за МАП.

"Желимо да имамо заједничке препоруке у оквиру МАП-а и да представимо резултате на следећем састанку у Лондону", рекао је Турдију. 

Он је поручио да је потребна боља координација и сарадња између земаља у региону, али и између приватног сектора.

Члан Европске комисије Брнард Бруне је нагласио да регион треба да убрза економски раст како би се приближио ЕУ и да су у оквиру ЦЕФТА потребни конкретни резултати у наредних 12 месеци.

То такође укључује структурални дијалог са приватним сектором, додао је Бруне.

"Треба прво да се отворите према својим суседима и да се суочите са конкурентима из региона. Такође, нема алтернативе припајање ЕУ, већ је ЦЕФТА само припрема за ЕУ", навео је он.

Каже да ЦЕФТА јесте значајна и да ЕК жели и даље да прати и помаже напредак у оквиру тог споразума и да су спремни да пруже финансијску помоћ.

Скуп у оквиру ЦЕФТА недеље 2017. организују Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије, Секретаријат ЦЕФТА и Привредна комора Србије.

ЦЕФТА недеља се одржава се од 21. до 24. новембра у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво