Органска производња у Србији недовољно развијена, како је повећати?

Један од предуслова за улазак Србије у Европску унију је да се на три одсто од укупне ратарске површине ради органска производња. Тај удео је тренутно око 0,3 одсто што значи да је пред Србијом велики и тежак посао, поготово када се зна да је за конверзију земљишта потребно најмање три године. Највеће површине под органском ратарском производњом налазе се у Белој Цркви, где фирма "Екоагри Србија" на 2.000 хектара узгаја 15 култура, које испуњавају услове органског производа.

У Србији се тренутно органска ратарска производња одвија на свега 10.000 хектара, а од тога "Екоагри" у поседу има четвртину. Овом производњом баве се последњих пет година, а сав годишњи приход од пет тона извозе, као сировину за сточну храну у земље ЕУ и Швајцарску.

"Зато што су цене органских производа у иностранству боље него у Србији, други разлог је тај што су цене у иностранству стандардне, константне тако да не постоји ризик варирања цена што нама омогућава контролу трошкова да можемо да радимо са одређеним профитом и са много мањим ризиком, а трећа ствар је што је у Србији мања потражња за органску сировину", каже директор "Екоагри Србија" Млађан Љубић. 

И поред тога што сав род извозе, профит који остварују на годишњем нивоу једва да покрива трошкове прозводње, јер се ради о послу за који само припрема земљишта траје од три до пет година, приноси су за 40 одсто мањи од конвенционалне производње, контроле су ригорозне, а подршка државе изостаје. Шансу за повећање профита виде у производњи интегралног брашна, за које и на нашем тржишту постоји потражња.

"Раст производње и куповине оваквих производа се бележи сваког месеца", истиче шеф производње Саша Нешић. 

У "Екоагри" верују да време органске производње тек долази, а у прилог томе наводе да у ЕУ ова производња константно расте и заузима 5,9 одсто искоришћеног пољопривредног земљишта, а Шпанија, Италија, Француска и Немачка на пример имају органску производњу на по више од милион хектара.

Србија за сада пуно касни, али има огроман потенцијал у обрадивим површинама а самим тим и велику шанску за успех.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи