Потенцијал за развој повртарства

Повртарство би могло бити добар извозни адут, али је та могућност у Србији, упркос свим погодностима недовољно искоришћена. Поврће се може пласирати свеже и сушено јер тржиште постоји, што они који су напустили или напуштају села нису видели као шансу за добру зараду.

Пре готово две деценије Душко Ђурић је на свом имању у Дражиновићима започео сушење поврћа. За сада је једини произвођач у ужичком крају, који такве производе извози и у суседне државе. Ипак, по поврће одлази у Војводину, јер га у пожешкој општини нема довољно.

"Ми урадимо, шта ја знам, једно двеста тона поврћа, што је две хиљаде тона свежег поврћа. Урадимо ми доста, али мислим да би могли много више да урадимо и продамо, само да има поврћа и то. Што се тиче пласманa није проблем. Па не знам колико држава треба да утиче, али остале структуре треба да едукују младе људе да се баве производњом свежег поврћа", Душко Ђурић.

Пилатовићи код Пожеге најпознатије су село у Златиборском округу по повртарској производњи. Некада, по оцени Миљанића, најбољи линијски голман у Југославији Радојко Буквић, након спорта, одлучио је да брани традицију, оно што је наследио од деде, сада преноси на унука Алексеја. И свеже поврће би лако пронашло пут до страног тржишта, али нема га довољно каже Буквић.

"Умало, што кажу, мала Холандија. Значи, имамо све услове за производњу, значи довољно воде, квалитетне земље. Е само с тим што би неко ипак требао да се појави да то организује, јер сами сељаци то вероватно не би могли да ураде. Морао би неки вид или задруге, или нека помоћ од општине, неки повољни кредити да не буду много јаки, од десет до једанаест на годишњем нивоу. Значи повољни кредити би све решили", истиче Радојко Буквић.

Проширивање малињака свело је повртарску производњу на 50 хектара са некадашњих стотину. У пластеницима уз поврће и цвеће успева и лимун. Вредни домаћини ипак кажу да ово село има будућност.

Кроз Пилатовиће ће проћи и ауто-пут, а житељи овог дела пожешке општине очекују да ће Коридор 11 убрзати пласман њихових производа на светску берзу свега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво