Почиње градња новог термоблока у Костолцу

Данас почиње градња новог термоблока "Костолац Б3". Та инвестиција, коју ЕПС ради у сарадњи с Кином, јесте не само највећа у енергетском сектору, већ је и прво велико постројење за производњу струје које Србија гради после готово три деценије. Нови блок представља пет посто увећања досадашњих капацитета, истиче Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Ово је друга фаза кинеског аранжмана за Костолац, коју ЕПС ради са кинеском компанијом ЦМЕЦ. Вредна је 715,6 милиона долара, а само изградња термоблока кошта 613 милиона долара. Градњу термоблока прати проширење копа Дрмно, које је почело још у јануару прошле године.

В. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић каже за РТС да је последњи термоблок изграђен у Србији пуштен у рад почетком деведесетих година, те да после 26 година почиње градња новог термоблока, капацитета 350 мегавата.

"Потрошња расте и нама су неопходни нови производни капацитети. Нови блок представља пет посто увећања у односу на садашњи капатитет. Зато је данашњи дан веома важан", истиче Милорад Грчић.

Рок за изградњу је четири године.

"За те четири године овде ће бити велико, веома важно градилиште. Радe кинеске, али радиће и домаће компаније, још преговарамо о проценту – у тих 613 милиона трудимо се да се приближимо броју од 100 милиона за домаће компаније. Биће тешко али се трудимо", навео је Грчић.

Истиче да је пројекат апсолутно еколошки и додаје да се и постојећи капацитети прилагођавају условима ЕУ.

Упитан о припремама за зимску сезону и хоће ли производња угља и струје ићи по плану, Грчић је навео да су проблеми са лошом хидролошком ситуацијом из првог квартала ове године превазиђени.

"У овом моменту ЕПС у своја два рудника, у Костолцу и Лазаревцу, има произведено угља за милион и 100 хиљада тона више него претходне године. Такође, никада више није било откривено угља него у овом моменту", рекао је Грчић.

Иначе, у оквиру кинеског аранжмана већ се ради и на пристаништу на Дунаву и на градњи пруге за потребе термоелектране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво