Љајић: ЦЕФТА је достигла максимум, мора да се мења

Србија ће следеће недеље на регионалном ЦЕФТА форуму који се одржава у Београду и званично предложити да се начин гласања у овој организацији промени и примени модел "консензус минус један", каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Министар оцењује да је Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) достигао свој максимум, те да се мора мењати како би се олакшала трговина међу земљама региона. Циљ предлога српске стране, каже Љајић, је да се избегне досадашња пракса да једна земља блокира другу приликом гласања о важним споразумима.

Објашњава да све земље региона, чланице ЦЕФТА, заједно имају удео извоза у БДП-у у висини од 26 одсто, а Србија, каже, има највеће учешће од свих земаља ЦЕФТА, од око 40 одсто.

Љајић проблеме у овој организацији илуструје податком да само између Београда и Приштине постоји 21 царинска баријера, те да је зарад протока роба и услуга неопходно мењати начин решавања спорова у ЦЕФТА.

"ЦЕФТА је достигла максимум и мора да се иде корак више од тога да се грађанима олакша трговина или ће ова организација почети да стагнира. Мора и да се промени начин решавања спорова у њој и следеће недеље ћемо о томе разговарати на панелима у Београду", каже Љајић.

Он објашњава да све чланице ЦЕФТА начелно подржавају став Београда, али да је потребно и да се договор о начину гласања измени и конкретизује, те "стави на папир".

"Нема друге шансе за економски развој региона ако не удружимо тржишта према трећим земљама. Морамо да се ослободимо политике. Економија не може да чека да се политика договара", напомиње Љајић.

Ниједна земља која има мање од 10 милиона становника, не може да се економски развија уколико њен удео извоза у БДП-у није најмање 50 одсто, истиче Љајић.

Подаци Светске трговинске организације (СТО) такође показују да је 75 одсто повећан извоз међу свим земљама ЦЕФТА у односу на пре десет година када је споразум потписан, напомиње Љајић за Танјуг.

ЦЕФТА недеља одржава се од 21. до 24. новембра у Београду, а на панелима ће говорити министри трговине региона и економски експерти, како би се одлучило у ком смеру даље треба да функционише ова организација те како да се реше постојећи спорови међу чланицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво