Због такса Приштине, циглане са југа Србије на губитку

Осим недавно таксе на увоз брашна из Србије, Приштина је још половином прошле године увела таксу на грађевински блок. Обе мере донете су због наводно ниже продајне цене по којој се роба продаје купцима са територије Косова и Метохије у односу на цену у Србији. То је посебно погодило циглане на југу Србије којима је за претходних годину дана извоз смањен за трећину. О тој мери којом се крши Цефта споразум биће речи следеће недеље на састанку Секретаријата Цефте у Београду, где ће Приштина од Београда преузети председавање тој организацији.

Циглана "Младост" у Топличкој Малој Плани, деценијама пласира 80 процената производње на тржиште Космета. Тај удео је данас смањен на око 50 одсто.

"Та такса од два цента по комаду је 80 евра по шлеперу блоковске робе – што подиже цену на Космету за 12 процената. Залихе су последица и те мере јер умањује могућност продаје и пласмана и доводи у питање и опстанак наших фабрика", истиче директор циглане "Младост" Милош Душић.

Годишњи извоз грађевинског блока на подручје Космета достизао је 10 милиона евра, после увођења таксе – смањен је на седам милиона евра.

"Нама је највеће тржиште КиМ и највећи део нашег материјала извозимо доле. На Космету се доста гради, доста се ради и те циглане са југа Србије су усмерене само на то тржиште. Конкуренција која долази из Србије не иде у прилог њиховим произвођачима", рекла је Славица Живковић из Групације произвођача грађевинског материјала.

Кроз Цефта механизам од Приштине је затражено да се мере укину.

"Након нашег захтева да се мере укину и да се објасне ми заправо немамо никакав одговор с друге стране. Оно што смо урадили као држава и као министарство, ми смо ово питање сигнализирали, односно обавестили смо Европску комисију", наводи Оливера Јоцић из Министарства трговине.

Вредност извоза на Косово је око 450 милиона евра, а увоза из покрајине око 20 милиона евра. Највише се извозе пољопривредни и прехрамбени производи, а увозе се сировине.

"Мислим да би требало два министарства да пораде и у оквиру Цефте и у оквиру других форума, да се максимално релаксирају и пронађу начини да косовска роба нађе свој пут у Србију, а имају шта да понуде", рекао је Ненад Ђурђевић из Привредне коморе Србије.

У првој половини ове године Србија бележи повећање и увоза и извоза са потписницама Цефта споразума и суфицит у робној размени већи од милијарду евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара