Какву нам чуваркућу нуди ММФ?

Крајем фебруара завршава се трогодишњи аранжман са ММФ-ом. Србија је постигла више од очекиваног, оценили су стручњаци те мисије на последњој провери примене договореног програма. Сада су ствари много другачије и прича се о новом специјалном програму Фонда – Пи-Си-Ај или "Чуваркућа", како су га назвали у Влади.

Да ли ће бити новог аранжмана са ММФ-ом зависи од Владе Србије. О томе се са ММФ-ом већ разговарало. Могући програм добио је симпатично име – "Чуваркућа".

"Пи-Си-Ај је нови инструмент Фонда. Од садашњег аранжмана разликује се по томе што је намењен земљама којима није потребна финансијска подршка. Што се тиче циљева и надзора веома су слични и ту би било провера на сваких шест месеци. То је само један од бројних доступних инструмената ако се српске власти одлуче да имају нови аранжман", рекао је Себастијан Соса, шеф Канцеларије ММФ-а.

У текућем аранжману из предострожности Србија је имала на располагању 1,2 милијарде евра.

"Овај аранжман нас је коштао за резервацију милион евра за три године, то је фиксни трошак. Нисмо користили ни динар. Тај нови специјални инструмент је покушај самог Фонда да своју саветодавну улогу подигне на виши ниво", истиче гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Новац нам сада још мање треба, али је за министра финансија нови аранжман потребан зарад привлачења више и крупнијих инвеститора.

"Страни инвеститори прво питају да ли земља има програм са ММФ-ом или не јер то је неки гарант шта се ту дешава и колико су ствари под контролом", објашњава Лазар Шестовић из Канцеларије Светске банке.

Ипак, председница Владе сматра да би Србији на путу ка бржем економском расту нови аранжман са Фондом могао и да смета. Сличан став заговарају и поједини економисти.

"Јавни дуг је близу мастришког критеријума, инфлација је ниска, дефицит не постоји – то је оно што је Фонду битно. Имамо проблем свакако с динамичнијом економском активношћу, с изворима раста, на који начин да подигнемо и убрзамо економску активност, али нисам сигуран колико је Фонд ту битан и колико може да нам недвосмислено помогне", каже економиста Иван Николић.

Међутим, Србија је чланица ММФ-а – и то једна од најстаријих. Па и ако не буде новог програма сарадња се наставља, а њен обавезни део су посете и провере на сваких годину или две.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво