Сива економија непознаница за многе грађане Србије

Готово сваки трећи грађанин Србије не уме да препозна исправан фискални рачун, 59 одсто сва плаћања обавља искључиво кешом и тако "храни" сиву економију, а сваки десети грађанин не уме да објасни шта је за њега сива економија, резултати су истраживања НАЛЕД-a. Ипак, захваљујући стратегији за сузбијање сиве економије ситуација се лагано, али сигурно побољшава, па две трећине испитаника сматра да пословање мимо закона није оправдано.

Најважније је да се свест становништва у борби против сиве зоне креће у позитивном смеру и девет од десет становника је подржава. Ипак, тек сваки пети је спреман да пријави радњу ако не добије рачун, а сваки трећи би пријавио послодавца који запошљава раднике на црно.

"Натполовично је уверење грађана да је држава одлучна у сузбијању сиве економије. Тако да можемо да кажемо да политичка воља постоји, али што је можда још важније постоји перцепција грађана да та политичка воља јача", каже Владимир Типсаревић, потпредседник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а.

Држава ипак има моћ да ублажи сложен проблем сиве економије који није далеко од менталитета. То се може урадити и казнама, али и подстицајним мерама попут акције "Узми рачун и победи".

"Ако имате добру инфраструктуру, видите да држава ради нешто за вас – лакше ће се платити порез. Степени пореза у Србији су средњи или нижи. Ја платим на доходак у Немачкој 42 одсто, али овде се плати 13 одсто", наводи Биргер Нере, вођа пројекта ГИЗ-а.

Сваки четврти радник признаје да део или целу плату прима на руке. Отуда дигитализација и безготовинско плаћање има непроцењив значај за сузбијање сиве економије.

"Они имају предност брже и ефикасније добијају сервис. Држава има предност, свака трансакција извршена мобилним телефоном, уместо готовином, је опорезива евидентирана трансакција. Што се тиче банке, банка озбиљно појефтињује свој сервис зато што нема манипулативних трошкова", објашњава Мирко Шпановић из "Адико" банке.

У циљу популаризације плаћања пореза, анкете показују да би сваки трећи грађанин поново учествовао у акцији "Узми рачун и победи" који се очекује почетком 2018. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво