Политичка и финансијска стабилност допринеле јачању динара

Динар месецима јача. Средњи курс је 118,54 динара за евро, што је највише од 2014. године. То је одраз политичке и финансијске стабилности, а не утицаја државе или договарања, каже гувернерка Јоргованка Табаковић. Као основни разлог наводи већи прилив страних инвестиција, које су за првих девет месеци достигле износ очекиван за целу годину.

С јесени обично слаби динар, али не и ове године, 4,2 одсто јачи је него у јануару – 118,54 динара за евро готово је исти курс као пре пет година и три месеца.

"Овај курс је одраз, пре свега, постигнуте политичке и финансијске стабилности Србије, која је довела до такве ситуације да на међубанкарском девизном тржишту понуда евра далеко превазилази тражњу и динар постаје све траженија роба", објашњава гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Од априла до данас понуда девиза била је око милијарду евра већа од тражње. Кажу, због раста кредитне активности, али пре свега зато што су стране инвестиције премашиле очекивања.

"Најзначајнији разлози јачања динара су боља макроекономска ситуација у земљи и боље економске перспективе из перцепције страних инвеститора и када је реч о страним директним инвестицијама, затим повећане портфолио инвестиције страних, односно нерезидентних, инвеститора и о томе сведоче успешне аукције динарских хартија од вредности", истиче Никола Драгашевић, директор НБС.

Због тога централна банка диже пројекцију очекиваних инвестиција за ову годину са 1,7 милијарди евра на две милијарде и сто милиона. А у резерви има 920 милиона евра, колико је више купила девиза него што је продала да би очувала релативну стабилност курса, за одговор на могуће изазове.

"Што би рекао Меша Селимовић: док чекам да бију, боли унапред. Ја не бих да се бојим унапред, него бих да будем спремна за све што се дешава, а показујемо колико смо спремни", каже Табаковићева.

Шеф Канцеларије ММФ-а у Београду Себастијан Соса наглашава да је јачање динара знак поверења у Србију.

"Јачање динара у суштини је знак поверења у Србију и ниских камата на међународном финансијском тржишту. Очекујемо да се тај тренд одржи наредних месеци и да се настави прилив капитала у Србију. Наравно, може доћи и до неких финансијских шокова у иностранству, што би довело до промена курса, али ако у земљи постоји макроекономска стабилност, то је нормално. Мислим да то није разлог за забринутост", додао је Соса.

Јачање динара добро је за све задужене – од грађана, привреде, до државе, кажу економисти. Неће много нашкодити ни извозницима, јер на другој страни имају повољну радну снагу, државних подстицаје, ниске комуналне и друге трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи