Табаковићева: Премија ризика земље на историјски ниском нивоу

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић каже да, по оствареној инфлацији, Србија заузима прву позицију коју дели са још 35 земља. Наводи и да је премија ризика Србије пала ове године на историјски низак ниво, и да се од августа креће на нивоу од 122 базна поена, што за земљу значи могућност коришћења домаћих и екстерних извора финансирања по најповољнијим условима.

Гувернер је, на представљању новембарског Извештаја о инфлацији, истакла да се инфлација од почетка године креће у границама циља НБС од три одсто плус/минус 1,5 процената, и да ће, према новој пројекцији, она до краја године наставити да се креће у границама централног циља.

По оствареној инфлацији, како је рекла Табковићева, Србија заузима прву позицију коју дели са још 35 земља.

Табаковићева је навела да је ниво проблематичних кредита (НПЛ) у укупним пласманима оборен на најнижи ниво у девет година, на 12,1 проценат закључно са септембром, при чему удео НПЛ-ова код привреде сада износи 13,2 одсто, а код становништва 7,1 одсто.

Укупно је отписано 1,53 милијарде динара проблематичних кредита.

Према њеним речима, пад премије ризика земље, јачање конкурентности међу банкама, и опоравак тржишта рада допринели су убрзању кредитне активности на пет одсто међугодишње у септембру.

Ако се у обзир узме смањење нивоа НПЛ-ова за 10 процентних поена, од када је донета Стратегија за решавање проблематичних кредита, онда раст кредитне активности износи 9,8 процената међугодишње.

Раст кредитне активност, уз ниже камате, подржао је и раст економске активности, која је у првом делу године била погођена шоковима у енергетском и пољопривредном сектору, али су сектори који нису били под утицајем суше и других ефекета наставили са добрим перформансама, посебно прерађивачка индустрија, рекла је Табаковићева.

Гувернер је навела да је привредна активност убрзала у другом делу године, при чему је економски раст достигао три процената у непољопривредном сектору.

НБС, како је прецизирала, очекује даље убрзање привредне активности и предвиђа раст бруто домаћег производа (БДП) у идућој и 2019. години од по 3,5 процената, а на средњи рок од четири одсто.

Како је оценила, даљи рад на унапређењу пословног амбијента, уз прилив страних директних инвестиција, реализацују инфраструктурних пројеката и одговорну фискалну политику, допринеће стварању раста на одрживим стопама.

Табаковићева је нагласила да смо, упркос томе што су америчке Федералне резерве од прошлог децембра три пута повећале камату, забележили далеко нижи одлив портфолио инвестиција, и да је током девет месеци ове године тај одлив око 90 процента нижи у односу на прошлу годину.

НБС је, према њеним речима, ревидирала навише пројекцију нето прилива страних директних инвестиција са претходно процењењених 1,7 милијарди на 2,1 милијарду евра. 

"То значи да очекујемо да стране директне инвестиције буду на нивоу од 5,5 БДП-а, чиме ће трећу годину заредом оне премашити дефицит текућег рачуна", закључила је Табаковићева.

Осврнувши се на последњу ревизију Међународног монетарног фонда, истакла је да је фонд такође проценио да ће инфлација остати око циљаних вредности НБС, да је карактер монетарне политике одговарајући и да кредитна активност банака наставља да подржава убрзање раста БДП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи