Кисели купус из Србије стигао до Шпаније и Канаде

Како се ближи зима тешко је наћи породицу, поготову на селу, која није укиселила кацу-две купуса. За оне који немају услове да то ураде сами, постоје пољопривредна газдинства од севера до југа Србије која производе и продају кисели купус. А квалитет и укус послали су наш купус не само у Европу, већ и на друге континенте.

Соња Гуговић из Заблаћа код Чачка ове године је решила да се опроба у производњи киселог купуса, и то на велико. Прерадила је око 40 тона главица.

"Технолошки процес производње киселог купуса уопште није компликован, а упакован доноси и већу зараду и већи профит. Све иде глатко, а опет је на неки начин тешко и исцрпљујуће, зато што је то посао ипак за мушкарца, а не за једну жену", каже произвођач Соња Гуговић.

Неколико стотина километара северније, породица Ћулум производи кисели купус скоро четири деценије. Годишње укиселе хиљаду тона футошког купуса.

"Око 30 одсто иде за извоз, отприлике, и 70 одсто на домаће тржиште. Извозимо малтене по целом свету. Највише моментално извозимо у Шпанију и Румунију. Ево, припремамо контејнер, у наредна два дана треба да крене за Канаду. Потом зa Немачку, Аустралију, Америку", каже Раде Ћулум, произвођач киселог купуса.

Од прошле године флаширају и расо – сок од купуса. Прва тура иде нашим људима у Канади.

"Идеја се родила из простог разлога што нисмо знали шта ћемо с њим. С друге стране смо видели како то комшије раде, сад Европа јако пуно троши расола", рекао је Ћулум.

Исплати се киселити купус на велико, слажу се произвођачи, али је, кажу, та производња тешка и неизвесна.

"У Футогу се поред футошког кисели и хибридни купус. У Футогу постоји пет прерађивача великих купуса капацитета до хиљаду тона појединачно. Они своје производе пласирају што на европско тржиште, што на тржишта трећих земаља. Углавном су то земље бивше Југославије", каже Урош Пуача, председник Удружења "Футошки купус".

"Иако га највише извозимо у Европску унију, саме цифре нису много велике, причамо од један до два милиона евра вредности извоза. Мислим да је додатна вредност коју кисели купус може да има, управо она која се тиче заштите географског порекла који има футошки купус", каже Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Највећа фабрика киселог купуса је у Њујорку. У Европи, озбиљни конкуренти су нам Хрватска и Пољска.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво