Трговина на интернету – "Да посао кликне"

Интернет трговина и дигитално предузетништво у Србији су испод европског просека, али се ствари полако поправљају. Годишња стопа раста тог тржишта у Републици већа је од 20 одсто. Извоз српских ИТ услуга прошле године вредео је 600 милиона евра. А да би се ствари додатно поправиле, Привредна комора Србије започела је серију едукативних радионица под називом "Да посао кликне". Трговина се убрзано сели на интернет. Вредност тржишта електронске трговине само у ЕУ процењује се на 530 милијарди евра.

Током прошле године, у Србији је остварено око четири милиона трансакција путем интернета, а просечна вредност једне "куповине" била је око 20 евра. Они који су у своју редовну понуду уврстили и онлајн трговину имају годишњи раст продаје већи за 10 до 15 одсто.

Укључење у дигитални свет није питање добре воље, већ опстанка једне фирме, сматрају упућени.

Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије каже да је најједноставнији начин да се прикључите већ постојећој онлајн платформи, или израдите сопствени веб-сајт.

"Израда сопственог веб-сајта може се урадити јако брзо, за месец до два, врло једноставно. Прве резултате можете очекивати у првом кварталу, односно у наредна три месеца. Морате се оглашавати, морате се повезати и морају људи знати где се налазите у виртуелном свету, као што знају где се налазите и у физичком свету", објашњава Јовановићева.

Скандинавске земље и Јужна Кореја су предводници у коришћењу интернета у свакодневном животу.

Блогер Владимир Станковић рекао је да је битна локална оптимизација, тачније локално позиционирање.

"Да најближи из његовог окружења знају да он постоји, да се он ту налази и да је то нешто позитивно, нешто што ће бити потребно пре свега тим купцима, клијентима... Није потребно много, довољно је од три до шест месеци да би се позиционирао неко, пре свега на локалу, а затим да изађе у шире кругове", каже Станковић.

Домаће ИТ компаније добро су котиране у свету, али углавном раде за инострано тржиште, а не за домаће компаније, што би требало променити, сматрају у Привредној комори Србије. Осим Београда, у наредних шест недеља радионице "Да посао кликне" биће одржане и у Сомбору, Ваљеву, Краљеву и Ужицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи