Почела примена банкарских олакшица

Захваљујући договору НБС и четири највеће банке, од данас, без додатних трошкова, могу превремено да се отплате кредити. То је само једна од мера коју је Народна банка Србије уговорила, како би се олакшало враћање дугова у 2009. години.

Преверемена отплата кредита, без посебне надокнаде, примењује се од данас, а за остале олакшице банкари већ примају захтеве и најављују да ће и њих примењивати од 1. децембра, када централна банка промени одређене прописе.

Поред Комерцијалне, Хипо Алпе Адриа, Рајфајзен и Интезе, још неке банке најављују да ће клијентима понудити исте олакшице.

Упркос томе што су олакшице за враћање кредита последњих дана много најављиване, у банкама данас није било гужве.

"Све мере су у функцији, данас је могуће вратити кредит без накнаде, неке захтевају техничку припрему али се захтеви примају", рекао је Владимир Чупић, председник Извршног одбора Хипо Алпе Адриа банке.

Банкари кажу да се грађани занимају за превремено враћање дуга и да су у протеклом периоду многи подигли штедњу и отплатили кредите. Ипак, оцењују да ће бити више оних који ће хтети да отплату стамбених кредита из швајцарског франка пребаце у евро.

"Тешко је давати савете, није кључна каматна стопа - тачно је да је нижа за швајцарске франке, али постоји и курсни ризик. Од октобра швајцарски франак и јен су ојачали, а уколико се криза буде продубљивала рашће курсеви те две валуте", истакао је Зоран Петровић, заменик председника Извршног одбора Рајфајзен банке.

Стручњаци саветују опрез

Од 1. децембра, без додатних трошкова, потрошачке и готовинске кредите у еврима или швајцарским францима можете да пребаците у динарске, али уз камату од 21 од 25 одсто годишње. Поређења ради, просечна камата на позајмице у еврима је 14 процената.

"Ако узмете кредит при високом курсу, јача динар губите, ако курс иде навише имаћете добит - избор клијента", каже Иван Радојчић из Уникредит банке.

Грађанима који редовно плаћају рате, банке омогућавају да рок отплате продуже за 12 месеци, осим за стамбене кредите.

"Свако продужење рока значи већи трошак, грађани морају да одлуче јер с обзиром на високу инфлацију камата неће бити нимало повољна", упозорава економиста Ђорђе Ђукић.

Ипак, економисти сматрају да су олакшице добре, јер дугове можете да претворите у домаћу валуту и избегнете ризик од раста курса.

С друге стране, корист банака јесте да прикупе више средстава од превременог враћања дугова, испоштују прописе Народне банке о учешћу динарских пласмана у укупним кредитима и да грађани наставе да редовно отплаћују кредите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво