НБС: Порасле девизне резерве

Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају октобра 2017. године 10,76 милијарди евра, што је за 124,8 милиона евра више у односу на крај претходног месеца.

Октобарски ниво девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе М1 од 210 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама, саопштеоно је из НБС.

Нето девизне резерве (укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају октобра 9,03 милијарде евра, за 140 милиона више него на крају септембра, што је њихов највиши ниво од 2000. године.

Повећању девизних резерви у октобру допринео је у највећој мери прилив по основу интервенција НБС куповином девиза на међубанкарском девизном тржишту, са износом од 45 милиона евра.

Приливи по основу донација, управљања девизним резервама, као и нето прилив девиза по другим основима, у износу од укупно 71,1 милион евра, вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви - нето раздужење државе по основу кредита и сервисирања старе девизне штедње (укупно 27,5 милиона евра).

Позитиван ефекат на девизне резерве (36,2 милиона евра) имала су и повољна кретања међувалутних односа на међународном финансијском тржишту.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у октобру износио је 657,8 милиона евра и био је за 77,8 милиона мањи него у претходном месецу.

Од јнауара до краја октобра ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,10 милијарди евра.

У октобру је вредност динара била готово непромењена у односу на евро, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 15 милиона евра како би ублажила прекомерне краткорочне осцилације курса, наводио се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи