Грделица се враћа на индустријску мапу Србије

У другој половини прошлог века Грделица је била велики текстилни центар. Ова варош је имала више радника него становника, а онда је пре двадесетак година привреда потпуно угашена. Изградњом ауто-пута слика Грделице почиње да се мења. За кратко време стигло је неколико инвеститора. Први из Холандије.

Кроз капију Текстилне индустрије "Грделица" улазило је 1.450 запослених. Радило се тих седамдесетих и осамдесетих година прошлог века у четири смене, а предива и тканине одлазили су широм света. Стизали су стручњаци из целе земље. Текстилни инжењер Слободан Орлић дошао је из Сомбора, a уз посао одмах је добио и стан.

"Године 1988. највећа производња је била 1.500.000 метара тканине – то је као ауто-пут до Немачке", прича Слободан.

Било је потребно више од деценије и по да се поново зачује звук машина за плетење и шивење. Јасмина Стојановић некадашња је радница ТИГ-а. Не крије задовољство што је коначно нашла посао у својој струци.

"Нисам знала овај посао, али временом се све научи", каже Јасмина истичући да је задовољна послом.

Први корак новим ауто-путем начинио је инвеститор из Холандије. Запослио је 52 радника, производи женску одећу од трикотаже. Све извози, а што је важније, довео је у Грделицу још једну фирму из своје земље.

"Постојање ауто-пута је свакако значајно, лако се долази до фабрике, радници су лако прихватили нове методе и нови систем рада тако да јако лепо сарађујемо", рекао је Филип Живковић, генерални менаџер фирме "VNB Knitting".

Уз погоне трикотаже у некадашњој дрвној индустрији "Данило Бошковић" производи се и пелет. Кренуло је набоље.

"Живот у Грделици је много бољи, вероватно и продавнице то осете", кажу грађани. Побољшања су, сматрају, донела улагања у инфраструктуру. "Направио се ауто-пут, улице се изградиле, па је пошло набоље", причају у Грделици.

И Чедомир Јовић, председник Месне заједнице Грделица, нада се да ће у наредном периоду слика Грделице у значајној мери бити другачија.

Инвеститор је стигао и у највеће село грделичког краја, с друге стране ауто-пута.

Све очи сада су упрте у Идустрију трикотаже и плетива у Ораовици. Инвеститор из Београда најављује запошљавање 40, а до краја 2018. укупно 100 људи.

Чиста, умивена, пуна цвећа – Грделица постаје привлачна инвеститорима. Чекају да уз помоћ државе дође у ТИГ јер то би решило питање незапослености читавог овог краја. А, ако буде потребе, има простора и за индустријску зону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи