Свака осма општина девастирана, пројектима до бољег живота

Од 168 локалних самоуправа у Србији, свега 20 има статус развијених. У просеку свака осма општина је девастирана. Држава тражи решење за равномернији регионални развој, што је и један од циљева у процесу евроинтеграција. Зато је важно да се из претприступних фондова, кроз пројекте, на локал слије што више новца из европске касе. Општинама, привреди и пољопривреди помажу Регионалне развојне агенције.

Мирис златиборске пршуте, по рецепту старом сто година, мами туристе у село Качер код Ужица, у Дегустациони центар – први те врсте у Западној Србији. Породица Зарић имала је идеју, а Регионална развојна агенција план.

"Захваљујући њиховој помоћи обишли смо Швајцарску и Италију, и видели како раде њихови дегустациони центри. Решили смо да и ми направимо један мали простор, један топао кутак где можемо дочекати људе", каже предузетник Милош Зарић.

Под окриљем Развојне агенције Србије 15 регионалних помаже неразвијеним подручјима и почетницима у бизнису. Оне су копча са државом и донаторима.

"Ту су били пројекти са малим износима помоћи од 10.000, као што су дегустациони центри, сеоска домаћинства која смо преуредили да могу да своју диверзификовану производњу понуде и пијацама и туристима и тржиштима Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада", истиче Славко Лукић из Регионалне развојне агенције "Златибор".

Задатак централе у Београду јесте да нађе начин да се смањи дисбаланс између севера и југа.

"Регионални развој као концепт је врло сложен. Ту су нам и фондови Европске уније које користимо. Улазимо у један процес где ћемо све кохезионе фондове из Европе спустити ка регионалним агенцијама", каже Слободан Петровић из Сектора за регионални развој Развојне агенције Србије.

Крагујевачка агенција повезује 13 локалних самоуправа Шумадије и Поморавља. Дичи се бројкама – 10.000 клијената, 1.200 малих и средњих предузећа и 2.000 радних места откако постоји. Сада планове диктирају шљиве и грожђе.

"Ми помажемо Асоцијацији произвођача вина, помажемо и формирали смо асоцијацију наших дестилерија на нашој територији. Помажемо им у различитим областима, од развоја асоцијација, преко заштите порекла производа, до заједничких продајних места", објаснио је Ненад Поповић из Агенције за регионални развој Шумадије и Поморавља.

Власник винарије Зоран Стевановић каже да су имали помоћ у опреми, са туризмом, приликом проширења дегустационих сала.

Сви послови који имају додира са пројектима и бесповратним новцем из европских фондова, па и рад развојних регионалних агенција, ометају честе смене власти на локалу. Кључно је, кажу, повезивање.

"Не постоји баш стално континуитет у тим регионалним развојним политикама и зато би управо ове агенције требало да сарађују – како са националним властима тако и са међународним организацијама, како би се те развојне политике дефинисале и одржао неки континуитет у развоју, онда би оне биле ефикасније", истакао је Грем Тиндал из Европског прогреса.

Процењује се да би ефекти рада агенција били већи да су завршени стратегија регионалног развоја и локални акциони планови који су одавно покренути уз помоћ донатора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара