Против незаконитих отпуштања

Инспекција рада поднела 33 решења о покретању поступка против послодаваца. Извршено 820 инспекцијских надзора, констатовано да је радни однос у 129 случајева престао радницима на одређено време.

Министарство рада и социјалне политике саопштило је да је инспекција рада у претходних месец дана поднела је 33 решења за покретање прекршајног поступка против послодаваца због неисплаћених зарада, незаконитих отказа и недоношења одговарајућих решења.

Решења су поднета због кршење одредаба Закона о раду, за које су предвиђене новчане казне од 800.000 до милион динара, наводи се у саопштењу.

Инспекторат за рад Министарства рада и социјалне политике, због све учесталијих најава отпуштања радника, у претходних месец дана појачао је инспекцијски надзор послодаваца.

Надзор је појачан на подручју целе Србије, "како би се проверила доследност поштовања Закона о раду у свим случајевима отказа и утврђивања вишкова радника".

Извршено је укупно 820 инспекцијских надзора, приликом којих је констатовано да је радни однос, у 129 случајева, престао радницима који су га засновали на одређено време.

Утврђено је да је, по основу технолошког вишка, радни однос престао у 216 случајева, а по основу повреде радне дисциплине у 58 случајева. Инспекција рада је извршила надзор и код 15 послодаваца који су најавили утврђивање вишкова у укупном броју од 1.453 радника.

Од наведеног броја отпуштених радника, инспекцији рада се обратило њих 67, који су на основу одредаба Закона о раду тражили одлагање извршења решења о отказу до одлуке суда.

Радни спор одлаже отказ

У 33 случаја, инспекција рада је у првостепеном поступку усвојила захтеве радника, а у осталим случајевима поступак је у току, наводи ресорно министарство.

Према одредбама Закону о раду, да би Инспекторат за рад могао одложити извршење решења о отказу, неопходно је да запослени поведе радни спор код надлежног суда.

Поред тога, и решење послодавца о отказу уговора о раду мора указивати на очигледно повређено право запосленог.

Послодавац је обавезан да програм за решавање вишка запослених због технолошких промена достави на мишљење репрезентативним синдикатима и надлежној филијали Националне службе за запошљавање.

Национална служба је потом дужна да послодавцу достави предлог мера у циљу да се спречи или доведе на најмању меру број отказа уговора о раду.

То се односи на обезбеђивање преквалификације, доквалификације, самозапошљавања, као и предузимање других активности за ново запошљавање вишка запослених, објаснило је Министарство рада и социјалне политике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво