Надземни кромпир из Гуче

Нови светски систем производње мини-кромпира у контролисаним условима, примењује се и код нас, а тај начин смањиће увоз семенског кромпира. У некадашњем Центру за кромпир у Гучи подигнут је мрежарник где расте прва генерација безвирусног семена кромпира по систему аеропонике.

Брање кртола кромпира још није виђено у Србији, а и систем аеропоника, који подразумева храњење биљке из ваздуха примењује се у Гучи. Више од хиљаду и по биљака кромпира насталих од клице у лабораторији, уместо из земље, хранљиви раствор добијају у виду фине магле.

"Има оптимални однос хранива, кисеоника, продужава јој се вегетациони период, коренов систем формира четири-пет пута већу површину него у земљишту. Све то резултира да се појави велики број столона и велики број миникртола", каже др Зоран Броћић, професор Пољопривредног факултета у Земуну.

Свака биљка која се храни у контролисаним условима у мрежарнику, формира 15 до 20 кртола које ће се садити у пољу. Произвођачи кромпира кажу да би им добар домаћи семенски материјал био од велике користи.

"Ја са братом сејем неких од 12 до 15 хектара. Имамо сигурно поверење у то што кажу, сада видећемо док све то заживи, да буде реално у процесу сејања. Мислим да ће за целу околину ово значити доста", каже Јован Радовановић, пољопривредник из Велеса.

За један хектар потребно је 60.000 мини-кртола, од којих може да настане од 15 до 20 тона семена. Циљ примене нових технологија значајан је на путу стварања безвирусног садног материјала.

"Овде постоји та технологија брзог умножавања што у лабораторији у ин витро условима, што у пластенику, сада је потребно још да се све у том процесу заштити, да буде безвирусно", каже Драго Милошевић, редовни професор Агрономског факултета у Чачку .

За сада се у лабораторијским условима у Гучи ради на производњи пет сорти кромпира, а циљ је да се на тај начин поново производи садни материјал и аутохтоне сорте, као што је "месечар".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи