Пилићи у кланицама само уз одговарајућу документацију

Зрењанинска полиција ухапсила је тридесетогодишњег Б. Ђ. из Банатског Двора у општини Житиште, због сумње да је од 29. октобра до 6. новембра продао око 9.000 товних пилића заражених салмонелом. Ветеринарска инспекција је утврдила порекло пилића и цела количина меса је блокирана и биће послата на нешкодљиво уклањање. У саопштењу Управе за ветерину Министарства пољопривреде наводи се да месо није доспело у промет.

Зараженим пилићима са фарме у селу Банатски Двор одредиште су биле кланице у Жабљу и Бачинцима. У фирми "Superior Foods" у Бачинцима наводе да им је произвођач најавио да ће анализе доставити накнадно.

"Ми имамо правила да кад дођу пилићи у кланицу, оне који немају потребну документацију не пуштамо у промет", наводи Зоран Ђорђевић, директор производње "Superior Foods"-а у Бачинцима.

Дугогодишњи произвођач пилића из села Нови Итебеј Иштван Зима има у турнусу 35.000 комада пилића. Напомиње да, када год фали један документ у процесу производње пилића, то је разлог за опрез. Свака фаза това се контролише и живи пилићи не могу у кланицу пре него што се уради анализа.

"На крају това, тридесет пети – тридесет шести дан узима се фецес, који се носи у ветеринарски институт на испитивање", наводи Зима.

Општина Житиште је позната као средина где се највише гаје товни пилићи у Србији. То је остало још из времена када је радио "Агрожив". Те фирме више нема, па се купци сада траже широм Србије, а у последње време је све више нових произвођача товних пилића.

"Имамо малу експанзију, што се тиче изградње малих објеката, значи капацитета од пет до седам-осам хиљада по једном турнусу, па тако да могу да кажем да рецимо на целој општини капацитет једног турнуса је негде око 300.000 јединки", наводи Свјетлана Марковић, начелник инспекције у општини Житиште.

Како наводе у Инспекцији општине Житиште, релативно је једноставно отворити фарму пилића, потребан је лиценцирани пројекат и најчешће се мањи објекти могу изградити у постојећем сеоском дворишту.

број коментара 0 пошаљи коментар