"Буџет касни због аранжмана са ММФ-ом"

Премијерка Ана Брнабић рекла је да предлог буџета касни због аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Брнабићева је, на питање због чега је влада пробила рокове у вези са Законом о буџетском систему, и што предлог буџета није достављен Скупштини Србије у законом предвиђеном року, истакла да то није нешто што је било неуобичајено у прошлости.

"Влада поступа јако одговорно. На наш календар се Скупштина може поуздати", проучила је Брнабићева.

Рекла је да очекује, када се позитивно закључи аранжман са ММФ, да ће се боље "ускладити буџетски календар".

Поводом навода организације Clean Clothes Campaign”, према којој сто хиљада српских радника за мале паре шије одећу за велике европске компаније, да је лако критиковати, а тешко отворити нова радна места.

Брнабићева је истакла да стоји иза политике коју је водила ранија влада и да је једини начин за смањење незапослености и повећање прихода било довођење инвеститора.

Ниске плате, неплаћени сати, загушљиве производне хале, бахати шефови, а одмор и боловање као луксуз - такви су услови у текстилној индустрији и индустрији обуће у Србији. Са друге стране, ту је држава, која широком руком субвенционише стране инвеститоре, а жмури на кршења радничких права, наводи се у извештају.

Брнабићева је, на конференцији за новинаре, реклаа да је видела извештај и додала да је лако критиковати, а да је тешко отворити нова радна места.

"Највише би Влада волела да отвара радна места, која имају просечну плату од 2.500 евра и више. Ми нисмо били та економија, нисмо били и нисмо још увек довољно инфраструктурно опремљени, ни довољно повезани да можемо да привлачимо те врсте инвестиција, нити је образовање на нивоу да економија буде заснована на иновацијама", објаснила је премијерка.

Додала је да је Србија била суочена са великом незапосленошћу и да је у том тренутку био најодговорнији потез да се доводе „инвеститори какви долазе у том тренутку".

Били смо суочени с тим да људима дате неки посао са неком платом, или да немају посао и да немају плату, а да живимо и даље у сивој економији. Разумем критике да су ниске плате, да свакако може боље", рекла је премијерка.

Брнабићева је казала да плате не могу да се подигну без довођења инвеститора, чиме би се повећала конкуренција и спуштала незапосленост.

"Морате да правите динамичније тржиште, подижете плате, нудите боље услове, то је једини начин", нагласила је премјерка.

Рекла је да би волела да чује од оних који су писали извештај конструктивну препоруку шта радити када сте земља каква је Србија била пре пар година.

"Србија данас више није таква земља каква је била пре три или четири године. Створили смо основе. Тада је требало усвојити Закон о раду, који је био основни предуслов за динамично тржиште рада и да данас имамо незапосленост на 11 одсто. Прихватила сам позив Александра Вучића да водим владу јер стојим иза тога како је вођена у претходном мандату и која је била филозогија за довођење инвеститора", напоменула је Брнабићева.

Истакла је да, сада, Србија, захваљујући озбиљној и одговорној политици има здрав раст и развој, политичку и фискалну стабилност, и мора да размишља како од економије која је заснована на инвестицијама, направи корак ка економији заснованој на иновацијама.

"Када направимо тај корак, причаћемо о већим платама. Доказ да размишљамо о том кораку су дигитализација, улагање новца у научно-технолошке паркове и стартап центре", закључила је Брнабићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво