Брнабић: Коначно инвестирамо у много динамичнији развој

Премијерка Ана Брнабић је отворила регионални економски форум "Београдски инвестициони дани 2017" и поручила инвеститорима да је Београд "фантастична инвестициона дестинација", као и да Србија коначно може да инвестира у много динамичнији развој.

Фокус овогодишњих, трећих по реду, Београдских инвестиционих дана биће на регионалној сарадњи и повезивању, а форум је окупио око 400 државника из земље и региона, лидера и представника домаћих и страних компанија, државних институција, локалних самоуправа, који ће разговарати о инвестицијама у региону и приликама за бољу трговинску сарадњу.

Брнабићeва је рекла да је то веома важна конференција која сваке године расте и захвалила градоначелнику на његовој организацији.

Председница Владе је позвала инвеститоре да долазе у Србију у што већој мери.

"Беогад је фантастична инвестициона дестинација. Желимо и Србију да представимо, која је јако пуно уложила у свој развој у посленђе три или чети године", нагласила је Брнабићева.

Како је рекла, Србија има макроекономску и фискалну консолидацију и добре фискале резултате.

"Сада можемо даље да градимо, ова влада коначно може да инвстира у много динамичнији развој", нагласила је Брнабићева.

Премијерка је нагласила је веома важна регионална стабилност и регионално повезивање, јер ако регион није стабилан, ни ми нећемо моћи да извучемо користи од свега што смо до сада урадили.

"Ако имамо било какаве ризике у региону и на нас ће се гледати као на земљу која је ризична дестицнација. Инвестирори онда неће долазити и међународне финансисјке институције, неће инвестирати у пројекте у толикој мери са повољним кредитима и зато је важно да смо овде заједно. Да регион заједно ради на свом повезивању и заједничком просперитету", поручила је Бранбићева.

Чадеж: На инвестиционом форуму разговарамо о 80 пројеката

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је изјавио, на отварању "Београдских инвестиционих дана 2017", да ће се на том скупу разговарати о око 80 различитих пројекта, чија је вредност око 1,5 милијарди евра.

Чадеж је у Сава центру рекао да је реч о пројектима у различитим областима, као и да ће се разговарати о могућностима јавно-приватних партнерстава.

Председник ПКС-а је рекао да "Београдски инвестициони дани" сваке године привлаче све више учесника и да их је ове године скоро 500, као и да има све више инвеститора који доприносе развоју Београда и Србије.

Нагласио је да је кључан за успех троугао у коме су доносиоци одлука, финансијске институције, као и компанија из региона.

"То је троугао успеха, који отвара нове пројекте. ‘Београдски инвестициони дани постају бренд Београда'", истакао је председник ПКС.

Чадеж је такође указао на значај регионалног повезивања и подсетио да је формирана заједничка привредна комора Западног Балкана.

Наводи да ће у фебруару у Лондону бити одржан инвестициони скуп ЕБРД-а посвећен Западном Балкану на коме ће заједнички наступити шест привредних комора региона кроз јединствену привредну комору која ће представити заједничку инвестициону платформу.

За госте, градови, посебно главни, главна су карика у ланцу сарадње.

"Ми не можемо аутоматски пресликати нешто што се у Београду или у Загребу али можемо помоћи једни другима да лакше анализирамо оне циљеве који су од интереса. Да будемо истински сервис нашим суграђанима и логистика подузетницима", навео је Милан Бандић, градоначелник Загреба.

Ерион Велиа, градоначелник Тиране наводи да је добар тренутак да се окрене сарадњи две земље.

"Оно што ради влада је значајно али је важније пословање. Када заједно послујемо, мало је простора за свађу, зато је предлог да више послујемо. Ово је добар тренутак да се окренемо у будућност да не гледамо у прошлост", истиче Велиа.

Форум, осим презентација инвестиционих потенцијала Београда и Србије, има и радни карактер, па ће бити организовани "Б2Б" (бизнис ту бизнис) састанци, а посебно ће бити организовани састанци са компанијама и инвеститорима који желе директно да разговарају о могућим облицима сарадње.

Београдске инвестиционе дане, који се одржавају у Сава центру, организују Град Београд, ЦЕДЕФ и Привредна комора Србије - Привредна комора Београда.

Негре: ЕИБ ће удвостручити новац за Западни Балкан

Шефица Канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре наводи да ЕИБ намерава у наредне три године да удвостручи улагања у регион Западног Балкана са садашњих 1,5 милијарди на три милијарде евра.

Негре је на Београдским инвестиционим данима 2017. изјавила да су та средства планирана кроз иницијативу економске отпорности Европског савета.

Како је навела, ЕИБ има на располагању и 30 милиона евра бесповратних средстава за припрему пројеката у региону и тај ће новац бити уложен у критичне тачке у реализацији пројеката, то јест припрему и техничку документацију.

Негре је подсетила да ЕИБ у том смислу већ сарађује са градом Београдом на неким пројектима.

Оценила је да је дигитализација важна за развој привреде и навела да ЕИБ прошле године у дигитализацију уложио око 19 милијарди евра у ЕУ.

Како је рекла, прописи за привреднике у Србији су сада много бољи него пре 10 година.

"То иде у добром смеру, али треба радити на томе да се побољша кадровиски потенцијал, посебно у јавним установама које треба да спроводе инвестиције", поручила је.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво