Да ли ће почетници у бизнису бити ослобођени плаћања пореза?

У току је припрема буџета за наредну годину и једна од новина која се помиње могла би да буде ослобађање од плаћања пореза и доприноса на зараде у првих годину дана пословања. Ова мера, коју предлаже НАЛЕД, довела би до лакшег покретања биизниса. Министар финансија Душан Вујовић подржао је тај предлог и истакао да је потребно што пре формирати радну групу за припрему регулативе како би мера заживела у 2018. години.

Када је екипа РТС-а пре годину и по дана посетила шпедитерску фирму „Ол ин Логистикс", она је бројала два радника. Данас, у трећој години пословања, има пет запослених. Велика улагања како би покренули своју идеју, нису једине препреке почетника у бизнису.

"Када смо успели да обезбедимо средства и започнемо пословање суочили смо се са новим проблемима као што је пробијање на тржиште, и наплата наших услуга, наплата често касни али обавезе морамо да плаћамо редовно на крају месеца. Било ми је најважније да имам новца да исплатим запсоленима зараде и држави да платим порезе и доприносе", каже Ивана Остојин, власница фирме „Ол ин Логистикс".

А то би могло да се промени. НАЛЕД предлаже меру која подрзаумева да се у првих годину дана пословања почетници у бизнису ослободе плаћања пореза на добит, зараде и доприносе за социјано осигурање. Ова мера посебно је усмерена ка подстицању предузетништва међу младима, свршеним студентима и средњошколцима, иако би право коришћења имала и сва лица која су дуже од шест месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање.

"Нашим предлогом је обухваћено низ неких ограничења да је меру могуће корисити само једном уколико се оснује више привредних субјеката. Могуће је меру користити за један привредни субјекат. Остаје обавеза плаћања ПДВ-а, односи се и на новозапослене уколико има до девет новозаполслених који такође испуњавају критеријуме и односи се и на висину зараде", каже Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а.

Само за регистрацију предузетник треба да издвоји од 4.000 до 30.000 динара, док за друштво са ограниченом одговорношћу тај износ је од 10.000 до 60.000. Поред тога, ту су месечни трошкови. Анализа процењује да би подстицај у првој години користило најмање 8.000 лица.

"Годишње један почетник у бизнису држави мора да плати без обзира да ли има приходе или не негде између 140.000 до 400.000 само за порезе и доприносе", каже Ирена Ђорђевић.

Сличне иницијативе имала је пре пар година и Привредна комора Србије.

"Од активности које смо покренули јесте та директна финансијска помоћ да се направе програми који могу да погодују за отпочињање бизниса. Ово је веома значајно зато што ће осетити додатну сигурност када знају да наредних годину дана неће имати обавезе према држави, да могу да се коцентришу на приходну страну", каже Александар кемивеш из ПКС.

И европска пракса показује да овакав вид помоћи може уродити плодом. У Аустији почетници у бизнису су прве две године потпуно ослобођени плаћања доприноса.У тој земљи готово 60 одсто фирми успе да преживи у прве три године.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 09:52)
anonymous [нерегистровани]

А услови?

Ако услови за добијање ових погодности буду они који се помињу у медијима, тј да се односи на оне који су завршили основну школу или факултет у претходних 6 месеци, или су регистровани на заводу 6 месеци, онда је то само још једна привидна мера у низу привидних мера за мазање очију народу. Или сви, или нико, другачије је бесмислено. Евентуално поставити лимит на приходе, а то може бити и лимит за ПДВ, или паушално опорезивање.

(петак, 10. нов 2017, 09:41)
Zottel [нерегистровани]

990

Godinu dana je malo, barem 2 godine.

(петак, 10. нов 2017, 09:06)
Preduzetnik [нерегистровани]

ne valja, zlopuotrebicemo

Uh, kad nas sad krene da svake godine osnivamo novu firmu!

(петак, 10. нов 2017, 08:37)
Pedja [нерегистровани]

Konacno neki pametan predlog u ovoj drzavi

Mora se pomoci mladima, ako ih ne mozes zaposliti onda im olaksaj sami sebi da naprave posao!