Нови инвестициони циклус у Немачкој – шанса за Западни Балкан

Пет земаља Западног Балкана требало би више да сарађују и тако економски оснажене дају импулс чланству у Европској унији. После обиласка земаља региона своја запажања је са члановима Савета немачко-српске привредне коморе поделио заменик председника Немачке индустријске коморе. Фолкер Трајер је за РТС рекао да је Немачка пред новим инвестиционим циклусом и замахом што мора да искористи и регион.

Када Немачкој добро иде, иде и региону. Али да ли регион може више да производи и извози у Немачку.

Заменик председника Индустријско трговинске коморе Немачке Фолкер Трајер истиче да је Немачка у економском успону и жели да послује са регионом који је важно тржиште ослањено на Унију.

"Гледамо како да уклонимо препреке како би се позиционирало више предузећа која би инвестирала за извоз из региона. Једна од препрека је и недостатак стручне радне снаге", наводи Трајер.

Председавајући Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер напомиње да га радује то што је на иницијативу привредних комора у Србији усвојен закон о дуалном образовању који је Немачкој помогао у економском успону.

"И сам сам завршио средњу школу по дуалном моделу. Без обзира што сам касније студирао постао сам успешан менаџер. Ми ћемо помоћи да овде инвестирају компаније које ће запослити тај кадар", наводи Зелигер.

Ипак, инвестиција нема без нових кредита па је после летошњег раста кредитне активности поново дошло до стагнације. У Удружењу банака сматрају да грађани имају ниске зараде што не дозвољава веће задуживање, док је код привреде ситуација другачија без обзира на никада ниже камате.

Секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић оцењује да је значајан утицај на то имала лоша приватизација. "Још се плаћа цена такве приватизације. Тешко је рећи шта још може да помогне да би се привреда опоравила и да бисмо имали значајнији помак", сматра Дугалић.

Немачки привредници знају шта може да помогне расту, а то је унапређење правне сигурности и поједностављивање администрације.

"Сарадња у региону може да се унапреди. Али морам да кажем да има још нејасних прописа, непотребних лиценци за разне ствари, разних намета без којих би ситуација била лакша за пословање", поручује Зелигер.

Идуће године планира се раст бруто домаћег производа од три и по одсто и пораст плата и пензија па ће то бити снажан импулс и за банке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара