Нови инвестициони циклус у Немачкој – шанса за Западни Балкан

Пет земаља Западног Балкана требало би више да сарађују и тако економски оснажене дају импулс чланству у Европској унији. После обиласка земаља региона своја запажања је са члановима Савета немачко-српске привредне коморе поделио заменик председника Немачке индустријске коморе. Фолкер Трајер је за РТС рекао да је Немачка пред новим инвестиционим циклусом и замахом што мора да искористи и регион.

Када Немачкој добро иде, иде и региону. Али да ли регион може више да производи и извози у Немачку.

Заменик председника Индустријско трговинске коморе Немачке Фолкер Трајер истиче да је Немачка у економском успону и жели да послује са регионом који је важно тржиште ослањено на Унију.

"Гледамо како да уклонимо препреке како би се позиционирало више предузећа која би инвестирала за извоз из региона. Једна од препрека је и недостатак стручне радне снаге", наводи Трајер.

Председавајући Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер напомиње да га радује то што је на иницијативу привредних комора у Србији усвојен закон о дуалном образовању који је Немачкој помогао у економском успону.

"И сам сам завршио средњу школу по дуалном моделу. Без обзира што сам касније студирао постао сам успешан менаџер. Ми ћемо помоћи да овде инвестирају компаније које ће запослити тај кадар", наводи Зелигер.

Ипак, инвестиција нема без нових кредита па је после летошњег раста кредитне активности поново дошло до стагнације. У Удружењу банака сматрају да грађани имају ниске зараде што не дозвољава веће задуживање, док је код привреде ситуација другачија без обзира на никада ниже камате.

Секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић оцењује да је значајан утицај на то имала лоша приватизација. "Још се плаћа цена такве приватизације. Тешко је рећи шта још може да помогне да би се привреда опоравила и да бисмо имали значајнији помак", сматра Дугалић.

Немачки привредници знају шта може да помогне расту, а то је унапређење правне сигурности и поједностављивање администрације.

"Сарадња у региону може да се унапреди. Али морам да кажем да има још нејасних прописа, непотребних лиценци за разне ствари, разних намета без којих би ситуација била лакша за пословање", поручује Зелигер.

Идуће године планира се раст бруто домаћег производа од три и по одсто и пораст плата и пензија па ће то бити снажан импулс и за банке.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 13:21)
Bozo [нерегистровани]

Namet -Porezi i doprinosi

Da li gospoda iz nemacke komore kao i iz nemacko-srpske komore mogu napraviti uporedni pregled opterecenja bruto zarada radnika i preduzeca u Nemackoj i Srbiji. Ovako pricaju price bez konkretnih podataka.