Пријем поводом почетка Београдских инвестиционих дана

Београдски инвестициони дани који се одржавају трећу годину заредом, били су "слика и прилика" свега кроз шта је град прошао у протекле три године, каже градоначелник Синиша Мали поводом почетка регионалног економског форума "Београдски инвестициони дани".

У згради Геозавода приређен је пријем, а домаћин, градоначелник Синиша Мали поручио је да је скуп прилика да представимо своје потенцијале инвеститорима.

Фокус овогодишњих Београдских инвестиционих дана биће на регионалној сарадњи и повезивању.

"Конференција је прилика да разменимо искуства, јер, с обзиром на то да ћемо ударити у зид по питању самосталног развоја, морамо више да сарађујемо као регион, да будемо јачи и видимо где можемо заједно да наступамо", поручио је Мали.

Како је додао, Београдски инвестициони дани, који се одржавају трећу годину заредом, били су "слика и прилика" свега кроз шта је град прошао у протекле три године.

"Прве године причали смо о консолидацији јавних финансија, успели смо у томе, вратили више од 500 милиона евра дуга, рекордно смањили незапосленост, консолидовали градска предузећа...", навео је Мали.

Додао је да је оно о чему се говорило на прошлогодишњем скупу, сада реализовано – потписан је уговор за изградњу фабрике за прераду комуналног отпада, а пред потписивањем смо уговора за изградњу фабрике за пречишћавање воде и изградњу топловода, две инвестиције које заједно вреде око пола милијарде евра.

"Будућност зависи од сарадње"

Градоначелник Сарајева Абдулах Скако истакао је да Београд и Сарајево у потпуности разумеју да будућност зависи од сарадње, па ће сутра два града потписати пет споразума.

"То је почетак добре праксе и сарадње, где ће Сарајево у будућности предводити процесе интеграције градова у региону у једну групу, јер нас у свету, а поготово на Далеком истоку, посматрају као целину и заједничко тржиште", рекао је Скако.

Са тим је сагласан и председник подгоричке скупштине Ђорђе Сухих који је поручио да је форум прилика да се направи заједнички прогрес, а регион поново постане пожељно место за живот и рад.

На Београдским инвестиционим данима најављено је учешће око 400 државника из земље и региона, лидера и представника домаћих и страних компанија, државних институција, локалних самоуправа, који ће разговарати о инвестицијама у региону и приликама за бољу трговинску сарадњу.

Форум, осим презентација инвестиционих потенцијала Београда и Србије, има и радни карактер, па ће бити организовани радни састанци, "Б2Б" састанци, а посебно ће бити организовани састанци са компанијама и инвеститорима који желе директно да разговарају о могућим облицима сарадње.

Београдске инвестиционе дане, који се сутра одржавају у Центру "Сава", организују Град Београд, ЦЕДЕФ и Привредна комора Србије – Привредна комора Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво